Slovenija
7912 ogledov

Na teh odsekih pričakujte dela in gnečo

avtocesta kolona Žurnal24 main
V poletnem obdobju lahko pričakujemo dela na slovenskem avtocestnem križu, pa tudi poostrene nadzore nad uporabo e-vinjet.

Letos je načrtovana izvedba več obsežnejših obnov. Izvedba je sicer odvisna od uspešnosti postopkov javnega naročanja, pričakujemo pa lahko, da se bodo določena dela lahko nadaljevala še v letu 2023. Dars bo kot vedno pred začetkom del pravočasno obveščal o obsegu del na posameznih odsekih in predvidenem časovnem poteku del. 

Na Darsu med obsežnejšimi projekti izpostavljajo dokončanje rekonstrukcije priključka Leskoškove ceste na hitro cesto H3 (severno ljubljansko obvoznico) v polni priključek. Rok za dokončanje vseh del se izteče konec novembra letos. Do sredine avgusta bo na priključku Nove Jarše (Šmartinska cesta) zaprt uvoz proti Zadobrovi. Zaprta sta tudi odstavni pas na območju priključka Nove Jarše v smeri Zadobrove ter servisna cesta med Bratislavsko in Leskoškovo cesto proti Zadobrovi. Obvoz je po Bratislavski in Letališki cesti. 

Predvidene so tudi obnove vozišča dolenjske avtoceste na odseku Ivančna Gorica–Bič, vozne površine na odseku hitre ceste Škofije–Srmin ter vipavske hitre ceste na odseku Vogrsko–Šempeter–Vrtojb.

Predvidena je obnova še preostalega odseka na severni ljubljanski obvoznici Zadobrova–Šmartinska–Tomačevo. Do sredine julija bo na severni ljubljanski obvoznici H3 med priključkoma Ljubljana Šiška (Celovška cesta) in Ljubljana Podutik (Koseze) delovna zapora zaradi obnove nadvoza na Podutiški cesti. Zaprta je polovica hitre ceste v smeri proti Šiški. Promet je preusmerjen na smerno vozišče proti Kosezam, kjer poteka promet po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. Naročnik del je Mestna občina Ljubljana, DARS pa sofinancira obnovo navedenega objekta.

ljubljanska obvoznica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na gorenjski avtocesti bo potekala sanacija viadukta Podmežakla na odseku gorenjske avtoceste mimo Jesenic, t. j. Hrušica–Lipce, preplastili bodo vozišče na odseku Lipce–Lesce–Brezje. Do konca septembra bosta na gorenjski avtocesti zaprti počivališči Povodje vzhod (v smeri proti Jesenicam) in Lipce jug (v smeri proti Ljubljani). V teku je namreč projekt prenove malih počivališč. 

Mala počivališča bodo modernizirali

Poleg parkirnih prostorov bodo po prenovi na vseh malih počivališčih okrepčevalnica, sanitarije, ločen prostor za kadilce s kadilnico, otroško igrišče, prostor za počitek in rekreacijo ter informacijska točka, ki bo nudila najpomembnejše prometne, turistične in vremenske informacije. 

Od začetka aprila so v teku dela na sedmih od skupno 12 malih počivališč, ki so predvidena za obnovo (Zima sever, Polskava vzhod, Dolinsko, Povodje vzhod, Lipce jug, Studenec sever in Studenec jug). Po zaključku prenove prvih sedmih počivališč bo stekla še prenova preostalih počivališč (Zima jug, Polskava zahod, Povodje zahod in Lipce sever).

mala počivališča Dars | Avtor: Dars Dars

Kot pojasnjuje Dars, bo po prenovi tovornim vozilom dostop na mala počivališča prepovedan. Opremljena boda z videonadzorom, na počivališčih pa naj bi bile tudi polnilnice za električna vozila ter postaje za izpust odpadnih vod in praznjenje wc kaset avtodomov. 

Do 24. junija bo na primorski avtocesti proti Ljubljani zaprt izvoz Vrhnika zaradi ureditve južnega dela obvoznice Vrhnika. Obvoz bo urejen prek priključka Logatec. 

Asfaltiranje | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Promet po sistemu 2+1

Na štajerski avtocesti je predviden začetek rekonstrukcije vozišča in objektov ter nadgradnja predorov na odseku Slovenske Konjice–Dramlje, ki bo trajala vsaj dve gradbeni sezoni. Do konca julija 2022 bo na vzhodni mariborski obvoznici A1 med krožiščem Pesnica in razcepom Dragučova zaprto smerno vozišče proti Ljubljani, ker bo v teku gradnja železniškega viadukta. Promet je preusmerjen na drugo polovico, poteka pa po sistemu 2+1 s prilagajanjem pasov prometnim tokovom. 

Do konca oktobra bo zaprta kamionska cesta Fernetiči zaradi gradnje krožišča.

Na pomurski avtocesti bo predvidoma do 3. julija na odseku med Svetim Jurijem ob Ščavnici in Mursko Soboto potekala obnova premostitvenih objektov Bučečovci in Mokoš. Promet bo v tem času preusmerjen na polovico avtoceste, kjer bo urejen po enem pasu v vsako smer vožnje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.