Slovenija
4913 ogledov

Na teh upravnih enotah bodo stavkali vsak dan do preklica

Upravna enota Linhartova Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Zaposleni na 34 od 58 upravnih enot od danes dalje stavkajo do izpolnitve zahtev. Še na 15 upravnih enotah ohranjajo stavkovne srede.

Ob tem pa v sindikatu državnih organov opozarjajo na pritiske, ki so jih deležni stavkajoči. Sprožili so že inšpekcijske postopke, v prihodnjih dneh nameravajo še sodne, so pojasnili na novinarski konferenci. Težave, s katerimi se soočajo zaposleni na upravnih enotah, so posledica dolgoletnega zanemarjanja upravnih enot, je opozoril predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk.

Nanje so po besedah predsednika konference sindikata upravnih enot Dragana Stankovića na ljubljanski upravni enoti opozorili pred letom dni z enourno protestno prekinitvijo dela. Konec januarja letos je sledila stavka, ki se ji je v treh dneh pridružilo 41 upravnih enot. V stavki, ki poteka od marca dalje vsako sredo - današnja je že deveta -, pa so bili doslej udeleženi zaposleni iz 55 upravnih enot. Seznam upravnih enot, kjer poteka stavka, lahko najdete na tej povezavi.

Prekinili stavke zaradi pritiskov?

Z današnjim dnem se stavka zaostruje in bo po podatkih sindikata na 34 upravnih enotah trajala do izpolnitve zahtev. Na 15 upravnih enotah bodo še naprej stavkali ob sredah. Poleg treh upravnih enot, ki v stavki od vsega začetka niso sodelovale, pa je še šest takšnih, kjer so prekinili stavkovne aktivnosti.

Stanković verjame, da se je to zgodilo, "ker so bili žrtve res hudih, predvsem pa nezakonitih pritiskov s strani njihovih načelnic in načelnikov". Kot je dodal, dnevno dobiva obvestila o tem, "kaj se dogaja na upravnih enotah, kakšne pritiske trpijo zaposleni in kaj vse si upa privoščiti posamezni načelnik".

Ministrstvo "povozilo pravno državo"

Sekretar sindikata državnih organov Renato Romič pravi, da so nekatere od teh prekinitev stavkovnih aktivnosti povsem nezakonite, pri čemer je omenil primer, ko sklepa ni izdal stavkovni odbor, ampak eden od udeleženih.

Kot pravijo v sindikatu, se ugotavlja, kdo dela in kdo stavka, minister izjavlja, da stavka ne bo plačana. V končni fazi, pravi pravni zastopnik sindikata Klemen Golob, govorimo o mobingu, trpinčenju na delovnem mestu. Obrnili so se že na inšpektorat za delo, sledila bo naznanitev kaznivih dejanj. Zahtevali bodo sodno varstvo, je napovedal Golob in ocenil, da je ministrstvo za javno upravo praktično "povozilo pravno državo".

Upravna enota Linhartova | Avtor: Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana Anže Petkovšek

Z ministrstva so namreč načelnikom poslali razširjen nabor nujnih nalog, ki jih morajo zaposleni opravljati tudi med stavko. Odreditev nalog, ki jih načelniki oz. načelnice "določajo pod pritiskom in navodilom ministrstva za javno upravo oz. vlade", je po besedah Goloba nezakonita in za to ni pravne podlage. Pri tem pa je pojasnil, da za upravne enote - v nasprotju z nekaterimi drugimi - ne obstaja področni zakon, ki bi na kakršenkoli način določal, da se lahko ustavna pravica do stavke omeji oz. da se določi način izvrševanja te stavke.

Razočarani nad odnosom vlade

Na upravnih enotah so nad odnosom vladne strani tudi sicer razočarani. Po Verkovih besedah je bilo zadnje pogajalsko srečanje o njihovih stavkovnih zahtevah 16. aprila, na novega jih je vladna stran vabila za ponedeljek. Naj sprejme predstavnike upravnih enot, pa je danes pozval tudi predsednika vlade Roberta Goloba, da bo "iz prve roke izvedel tisto, kar mu očitno njegovi podrejeni zelo napačno interpretirajo, da ne rečem izkrivljajo".

Zaposleni na upravnih enotah opozarjajo na nizke plače in preobremenjenost z velikim pripadom zadev. Zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in tudi povečanje kadrovskega načrta na določenih upravnih enotah. V pogajanjih z vladno stranjo pa se je izoblikovala še zahteva o 300 evrih bruto dodatka vsem zaposlenim do konca pogajanj o prenovi plačnega sistema.

Predsednik Sindikata delavcev zaposlenih v Upravni enoti Ljubljana Bežigrad Slobodan Vuk je poudaril, da ne zahtevajo nekaj več, ampak hočejo enako kot drugi v državni upravi. Ob tem je opozoril, za kaj vse so pristojnih na upravnih enotah, kjer ne le izdajajo osebne dokumente, ampak tudi gradbena dovoljenja, odločajo o prireditvah, razlaščajo zemljišča v javnem interesu ...

To, kako pomembni so za državo, pa se po besedah Toma Hartmana, ki na ljubljanski upravni enoti dela kot referent s strankami, na plačilni listi ne pozna. Sam leto pred upokojitvijo prejema minimalno plačo, prejšnji mesec mu je država do nje doplačala 155 evrov. Tako se mu tudi dvig plače za 3,36-odstotka ne bo poznal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 17:41 15.maj 2024.

    Pa naj stavkajo še naprej, če niso sposobni svoje stroke očistiti gnid. Enako je z zdravstvom, sodstvom, policijo...pravzaprav s celo državo. Pravzaprav se nam, volilcem, vztrajno vrača volilno pišmeuharstvo zadnjih desetletij. Stavkali so volilci, stavkajo izvoljeni. No, razen na zadnjih ...prikaži večh volitvah smo bili bolj pridni, a razlog je bil očiten !

  • Ender3 15:45 15.maj 2024.

    Do preklica ! Samo plače za ne/delo na jim omenijo pa bodo tudi tisti, ki jih iz ozadja dojeli, da z izsiljevanjem in teroriziranjem državljanov ne bodo ničesar dosegli..