Slovenija
495 ogledov

Na teh voliščih v nedeljo pričakujejo gnečo

Slovenija volitve Profimedia
Na letošnjih državnozborskih volitvah se je precej volivcev odločilo za posebne oblike glasovanja.

Poleg predčasnega glasovanja, ki ga je zaznamovala rekordna volilna udeležba, se je veliko volivcev prijavilo za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Na DVK zato opozarjajo, da je na t. i. voliščih omnia mogoče pričakovati gnečo.

Poleg splošnega glasovanja, ki bo potekalo v nedeljo med 7. in 19. uro, so lahko volivci svoj glas že oddali predčasno od torka do četrtka, ko je glasovalo 130.151 volivcev oziroma 7,67 volilnih upravičencev. Gre za rekordno udeležbo na predčasnem glasovanju na vseh dosedanjih volitvah in referendumih.

Volivce prosijo za razumevanje

Veliko zanimanja je tudi za glasovanje na t. i. voliščih omnia, ki so namenjena volivcem, ki želijo glasovati zunaj kraja svojega prebivališča. Vlogo za takšen način glasovanja je uspešno oddalo 11.251 volivcev, poleg tega bo na voliščih omnia glasovalo tudi 1026 volivcev s stalnim prebivališčem v tujini.

Zaradi velikega števila vlog za takšno glasovanje je, kot v sporočilu za javnost opozarja Državna volilna komisija (DVK), na teh voliščih mogoče pričakovati gnečo. Ker morajo volilni odbori posameznega volivca iskati v volilnem imeniku glede na njegov kraj stalnega prebivališča in najti ustrezno glasovnico, to terja več časa, kot na rednih voliščih. Zato volivce prosijo za razumevanje in potrpežljivost.

V Ljubljani bo volišče drugje, kot napovedano

Velik del teh volivcev, okrog 6000, se je prijavil za glasovanje na volišču omnia v Ljubljani, zato so volišče s sedeža upravne enote na Linhartovi prestavili na Gospodarsko razstavišče. Kot so sporočili, bodo volivci o spremembi lokacije danes obveščeni preko elektronske pošte, prav tako jih bodo ustrezno usmerili, če bodo prišli na prvotno predvideno lokacijo. Tudi v Ljubljani volivce pozivajo, naj bodo strpni, saj bodo kljub spremenjeni lokaciji verjetno morali nekoliko počakati v vrsti.

Poleg tega sta se na tokratnih volitvah zaradi bolezni ali okužbe s koronavirusom za glasovanju na domu prijavila 902 volivca. V nedeljo jih bo na domu obiskal t.i. volilni odbor. Vlogo za glasovanje po pošti v Sloveniji pa je uspešno oddalo 1977 volivcev, po pošti bo glasovalo tudi 106 invalidov.

Za glasovanje na diplomatsko konzularnih predstavništvih v tujini je vlogo uspešno oddalo 997 volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji, vlogo za glasovanje po pošti iz tujine pa je pravočasno oddalo tudi 2467 volivcev, ki bodo v nedeljo v tujini.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.