Slovenija
21 ogledov

Na tehtnici US javnost podatkov

DUTB Anže Petkovšek
Ustavno sodišče bo presojalo o javnosti podatkov o slabih posojilih. Na dnevnem redu je tudi pobuda za presojo ustavnosti zakona o bančništvu.

Ustavno sodišče bo danes med drugim presojalo ustavnost novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja v delu, ki državnim bankam nalaga javno objavo podatkov tudi o tistih slabih posojilih, ki jih niso prenesle na DUTB.

Ustavno sodišče je postopek za presojo ustavnosti novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja na pobudo Banke Slovenije začelo lansko jesen. V začetku lanskega oktobra je izvajanje zakona v tem delu do svoje končne odločitve zadržalo, saj je presodilo, da bi občutljivi podatki postali brez omejitev dostopni najširšemu krogu ljudi.

Z novelo do podatkov

Politika se je v luči čim večje transparentnosti zgodbe o sanaciji bank, za katero so porabili davkoplačevalski denar, odločila, da Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) z novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja naloži objavo podrobnejših informacij, povezane s slabimi posojili, ki so jih nanjo prenesle podržavljene banke. DUTB je te objavila sredi lanskega poletja.

Nato pa je z novimi spremembami in dopolnitvami zakona zahtevala še, da ne bodo javni le podatki o slabih posojilih, prenesenih na DUTB, ampak tudi o tistih slabih posojilih, ki so ostala v bilancah državnih bank. Novela je začela veljati julija lani, objave bi se morale zgoditi v treh mesecih. A sta presojo ustavnosti tega poleg Banke Slovenije zahtevali tudi NLB in NKBM.

Tudi o izbrisanih obvezničarjih

Na dnevnem redu ustavnega sodišča so tudi nove pobude in zahteve za oceno ustavnosti novele zakona o bančništvu, ki je bila ena od podlag za razlastitev imetnikov podrejenih obveznic in delnic podržavljenih bank. Sodišče je lansko jesen odločilo, da se bo v postopku ustavne presoje tega zakona obrnilo na Sodišče EU v Luksemburgu. Do njegove odločitve je postopek za oceno ustavnosti prekinilo.

Konec januarja je med drugim zahtevo za oceno ustavnosti podalo Okrožno sodišče v Ljubljani. Tam so povedali, da so jo vložili, ker pri njih poteka pravdni postopek, v katerem tožeča stranka od banke terja razvezo pogodbe o nakupu oz. vpisu obveznic in povrnitev vložene kupnine z zamudnimi obrestmi, in bi morali pri odločanju uporabiti novelo zakona o bančništvu. Pred uporabo novele je tako sodišče zahtevalo presojo ustavnosti določb z vidika varstva zasebne lastnine, pravne in socialne države, pravice do udeležbe v postopku in prepovedi povratne veljave pravnih aktov.

Že lani je pobude in zahteve po oceni ustavnosti vložilo več pobudnikov, v vmesnem času so na ustavno sodišče prihajale nove. Sodišče se bo tako z novimi seznanilo in jih verjetno priključilo prejšnjim.

Komentarjev 2
  • ennanova 17:30 19.februar 2015.

    POLITIČNI EKSTREMIZEM, POCENI LJUDJE IN POLITIKI KOT BLAGOVNA ZNAMKAPolitiki, ki skrbijo za zadovoljevanje potreb Trga, kot blagovne znamke kotirajo na Trgu. Torej imajo ceno. Tam ima namreč vse ceno; vse je mogoče prodati, če si dovolj spreten, in vse ...prikaži več je mogoče kupiti. Ceno ima tudi kakovost življenja, …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/2145-politicni-ekstremizem-poceni-ljudje-in-politiki-kot-blagovna-znamka

  • dragec 10:09 19.februar 2015.

    Ko so 2 leti nazaj v parlamentu obravnavali banke, SSDSS jn njihov glavati stručko Šircelj so kričali o javnosti podatkov. Zdaj jim je tajnost dela DUTB pa normalna???