Slovenija
44 ogledov

Na Telekomu letos ne bo odpuščanj, sporazumno odpoved naj bi dalo preveč ljudi

Telekom Slovenije Saša Despot
V juliju je uprava Telekoma previdela občutno zmanjševanje števila zaposlenih, ki naj bi se začelo še letos. A po neuradnih informacijah je številka tistih, ki so bili pripravljeni na sporazumno odpoved, še presegla predvideno kvoto.

V največjem slovenskem telekomunikacijskem podjetju, kjer so se s sindikati dogovorili za zmanjšanja števila zaposlenih za 225, so potrdili, da letos dodatnih odpuščanj ne bo, saj so predvideno kvoto že zapolnili. Predstavnica za stike z javnostjo Nataša Osolnik je pojasnila, da so v prvi fazi zamanjševali število zaposlenih "predvsem s t. i. mehkimi ukrepi, to je s sporazumnimi odhodi zaposlenih, z upokojitvami" ...

Uprava naj bi prošnje za sporazumno odpoved tudi zavračala

S koliko zaposlenimi so podpisali sporazumno odpoved, na Telekomu molčijo. Po navedbah naših virov znotraj podjetja pa tega podatka uprava ni razkrila niti zaposlenim, ki jih je zanimalo, koliko ljudi naj bi odpustili.

"Vodilni so trdili le, da gre za mehko odpuščanje," je izpostavil naš sogovornik in dodal, da so se lahko za odpravnine odločili tisti, ki so hoteli, a naj bi uprava veliko prošenj tudi zavrnila - predvsem v tistih službah, kjer je zaposlen kader, ki ga potrebujejo.

V Telekomu, ki se je v devetih mesecih ustvaril rekorden čisti dobiček - 70,6 milijona evrov čistega poslovnega izida, kar je za 33 milijonov evrov več od doseženega v enakem obdobju lani - pa v skladu z dogovorom tudi naslednje leto načrtujejo "optimizacijo stroškov dela". Do konca leta 2018 naj bi se število zaposlenih znižalo z 2.700 na 1.900.

Delnice Telekoma | Avtor: Ljubljanska borza Ljubljanska borza
Cena Telekomove delnice se spet dviguje

Poleg rekordnega dobička pa Telekomu kaže bolje tudi na borzi. Cena delnice, ki je po neuspeli prodaji britanskem naložbenemu skladu Cinven strmoglavila, se zdaj zopet dviguje. Kdaj oziroma če naj bi se Telekom zopet prodajal, pa ni jasno. Prav tako po še eni neuspeli prodaji ni jasno, ali za prodajo sploh obstaja politična podpora, čeprav je Telekom še vedno na spisku podjetij za prodajo. 

Slovenski državni holding (SDH), ki v imenu države zastopa interese v Telekomu, pa je po avgustovskem odstopu Cinvena sporočil le, da se s tem "uradno končuje prodajni postopek 72,75-odsotnega deleža Telekoma Slovenije". V prihodnjem obdobju pa naj bi preučili možnosti glede nadaljnjih korakov upravljanja naložbe v Telekomu Slovenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.