Slovenija
509 ogledov

Na tem področju so inšpektorji zaznali največ kršitev

Deana Potza Nebojša Tejić/STA
"Največ izrečenih ukrepov se je nanašalo na uporabo maske v notranjih in zunanjih prostorih, na nevzdrževanje osebne razdalje, na prepovedi poslovanja in na neupoštevanje navodil NIJZ."

V preteklem tednu so zdravstveni inšpektorji opravili 10 odstotkov manj nadzorov kot teden prej, izdali pa za 6 odstotkov več ukrepov. Kot je povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, so izdali 28 prekrškovnih sankcij, 298 opozoril in 187 upravnih ukrepov. 

"Največ izrečenih ukrepov se je nanašalo na uporabo maske v notranjih in zunanjih prostorih, na nevzdrževanje osebne razdalje, na prepovedi poslovanja in na neupoštevanje navodil NIJZ," je dejala Potza. Odkrili so sedem primerov nezagotavljanja testiranja zaposlenih - šestkrat v trgovini, enkrat pa v higienski negi. Izrekli so tudi šest sankcij zaradi neupoštevanja razdalje v trgovini.

Največ ukrepov so izrekli prav na področju trgovine, kjer je bilo največ kršitev ugotovljenih pri zagotavljanju zadostne površine na stranko in zaradi nezadostnega testiranja zaposlenih. Sledi področje gostinstva, cestnega in železniškega prometa, javnih mest, šolstva in drugih dejavnosti, je povedala Potza.

Pri nadzoru šolstva pa so ugotovili, da se učenci, učitelji in starši pogosto ne držijo priporočil, ki se nanašajo na nošenje mask.

Na določenih cepilnih mestih nadzor poteka na vse cepilne dni

Inšpektorji nadzirajo tudi cepilne centre - prejšnji teden so opravili 223 nadzorov, ki so obsegali pregled cepilnih seznamov, pregled realizacije dnevnih cepilnih seznamov in poročanje o cepljenju v elektronski register cepljenih oseb v roku 48 ur. V cepilnih centrih, kjer so že odrili neskladja, so prisotni vsak cepilni dan, v ostalih cepilnih centrih pa vsaj enkrat tedensko.

"Splošna ugotovitev je, da se stanje izboljšuje, a smo tudi tokrat ugotovili neskladja," je dejala Potza - večinoma je šlo za vodenje seznamov brez vseh obveznih elementov, ko na primer pri mlajših osebah na seznamu ni bila opredeljena prednostna skupina (torej ali je oseba kronični bolnik, posebej ogrožen ipd.). Inšpektorji so ugotovili, da so na seznamu tudi osebe, ki po strategiji tja ne sodijo.

Neskladja so ugotovili v zdravstvenih domovih Laško, Žalec, Vrhnika, Izola, Ormož in Ribnica, vsem pa so izrekli opozorila z rokom sedem dni za odpravo nepravilnosti. Cepilnemu centru na Vrhniki so izrekli še dodatno opozorilo po zakonu o prekrških. Po nekaterih cepilnih centrih postopki še tečejo - trije v ZD Ljubljana, en v UKC Maribor, ZD Maribor in ZD Koper.

Nepravilnosti tudi v Kočevju

Kot je pojasnila Potza, so tudi v ZD Kočevje, ki naj bi veljal za najbolj uspešen cepilni center, odkrili nepravilnosti, zaradi katerih so pravni in odgovorni osebi izrekli opozorilo po zakonu o prekrških.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 12:52 23.april 2021.

    Na tem področju so inšpektorji zaznali največ kršitev.....kako so ukrepali ,da v prihodnje ne bo prihajalo do podobnih napak .