Slovenija
36 ogledov

Na tnalu evroskupine napredek Slovenije

Uroš Čufer Žurnal24 main
Slovenski zunanji minister bo poročal o napredku Slovenije, vendar pa poglobljene razprave finančnih ministrov v območju evra ni pričakovati.

V Vilniusu bo danes neformalno zasedanje finančnih ministrov držav v območju evra, na katerem bo slovenski minister Uroš Čufer poročal o napredku pri fiskalni konsolidaciji in sanaciji bančnega sistema, a poglobljene razprave o Sloveniji ni pričakovati. V litovski prestolnici bo tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.


Čufer: Svoje težave smo sposobni reševati sami

Slovenija je za zdaj svoje težave sposobna reševati sama in ni pod nobenim pritiskom, naj zaprosi za pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma, je ob prihodu zatrdil finančni minister Uroš Čufer.

"Nobenega pritiska nisem čutil. Nasprotno, vsi vedo, da imamo kar veliko denarja na računih, in za zdaj smo sposobni svoje težave reševati sami," je poudaril minister.

Tako se je odzval na pisanje nemškega poslovnega časnika Handelsblatt, ki ob sklicevanju na neimenovane vire med drugim piše, da naj bi ECB pritiskala na slovensko vlado, naj zaprosi za pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma ESM.

Zadovoljni z likvidacijo bank

V Bruslju sicer poudarjajo, da je položaj Slovenije obvladljiv, dokler bodo slovenske oblasti odločno in naglo ukrepale na treh ključnih frontah – pri zmanjševanju javnofinančnega primanjkljaja, strukturnih reformah in sanaciji bančnega sektorja.

Za zdaj so v Bruslju z ukrepanjem Slovenije v bančnem sektorju zadovoljni, odločitev o nadzorovani likvidaciji Probanke in Factor banke ocenjujejo pozitivno. Podrobneje pa bodo napredek pri ukrepanju na treh ključnih frontah ocenili jeseni.

Tudi Čufer na zasedanju evroskupine ne pričakuje nič posebnega. Predstavili bomo razmere v Sloveniji, odločitev o likvidaciji Probanke in Factor banke ter priprave proračuna za naslednje leto, je še enkrat pojasnil.

Razmere boljše

Tokratno zasedanje evroskupine bo sicer po napovedih virov kratko – trajalo naj bi le tri ure – in mirno. Razmere v območju evra so se namreč občutno izboljšale, kar se kaže tudi na dnevnem redu evroskupine, na katerem so sicer štiri točke.

Ministri bodo pregledali splošno finančno in gospodarsko stanje v območju evra, razpravljali o izvajanju programov pomoči za Ciper in Portugalsko ter pregledali napredek pri gradnji bančne unije.

Sestanku evroskupine bo danes popoldne in v soboto sledilo neformalno srečanje vseh finančnih ministrov EU, ki se bodo posvetili predvsem bančni uniji, boju proti davčnim utajam ter ukrepom za olajšanje življenja malim in srednjim podjetjem.

Komentarjev 5
  • zztop 20:56 13.september 2013.

    Ima prav! Svoje težave si rešujem sam. Sam ta kreten hoče reševati naše težave na naš račun. Morski prašiči so vsi, od prvega do zadnjega. Zgledajo še kar, sam smrdijo pa nemogoče............

  • ennanova 12:10 13.september 2013.

    Naši proti vašim – zelo drugačeKo si tam v dvorani in veš, da je na tribunah deset tisoč ljudi, pred zasloni v domovih in na trgih pa še en milijon, ti dol visi za biznis in politiko in zarote ...prikaži več in GG-ja in JJ-ja in vse druge, ki se prazno šopirijo, dosežejo pa malo ali nič. Takrat čutiš, kaj pomeni, da ljudje iskreno želijo, da si dober, da daš vse od sebe, da nekaj dosežeš, da se trudiš in preliješ litre znoja, da …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1171-nasi-proti-vasim--zelo-drugace

  • krtmen1 10:47 13.september 2013.

    "Čufer: Svoje težave smo sposobni reševati sami"hahaha in potem se boš zbudil bebec...ko boste zaprosili za pomoč boš odgovarjal za take izjave?????????