Slovenija
83 ogledov

Na Tomačevo prihajajo semaforji

(Foto: Dars) Žurnal24 main
Trenutno prvič od 90. let poteka rekonstrukcija krožišča Tomačevo. Končana bo predvidoma že junija. Krožišču bodo dodali semaforje.

Rekonstrukcija krožišča se bo izvedla zaradi navezovanja bodoče Titove ceste in športnega parka Stožice na avtocestni sistem ter zaradi obstoječih prometnih razmer na rondoju ob dnevnih konicah.

Dela izvaja SCT, ki je bil izbran kot najugodnejši ponudnik izmed devetih kandidatov. Projekt bo končal do konca junija. Pogodbena vrednost je 2,925 milijona evrov.

Kot pravijo na Darsu, je bilo krožišče zgrajeno v sredini 90. let v sklopu gradnje zadnjega odseka severne obvoznice na odseku Koseze - Zadobrova. Ko so pripravljali nove načrte, so ugotovili, da sedanje krožišče "ne more sprejeti dodatnih prometnih obremenitev in da bi bili priča zastojem na priključnih rampah ter tudi na severni obvoznici".

 

Semaforji in predelava ureditve
Tomačevo je tako pred dvema velikima spremembama: semaforizacijo in predelavo obstoječe ureditve v krožno križišče s spiralnim potekom krožnega vozišča. Tovrstne prometne ureditve so v tujini že uveljavljene, k nam pa so prišle šele pred časom v Mariboru in Kopru.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Širina obstoječega tripasovnega krožnega vozišča bo razširjena za en prometni pas na štiripasovno vozišče s skupno širino 15,7 metra. Razširitve vozišča za posameznimi uvozi bodo na notranjem obodu krožnega križišča in se bodo v nadaljevanju proti prvim izvozom iz krožnega križišča premestile na zunanji obod krožnega križišča. Na območju obeh objektov nad avtocesto širitev ni potrebna," še pravijo na Darsu.

Vključevanje prometa iz uvozov bodo urejali krmiljeni semaforji. Dvopasovni uvozi bodo razširjeni na štiripasovne.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.