Slovenija
74 ogledov

"Na trening jih je treba zvleči"

Sport 23.08.2013 navijaci, kosarka, prijateljska tekma, Slovenija - Crna Gora, d Saša Despot
Podmladek. Največ otrok pritegnejo vadbe, ki potekajo po šolah.

"Otroci imajo vedno večjo izbiro in se pogosto raje odločajo za športe, ki jih ni treba trenirati vsak dan. Košarka je taka, da moraš na trening vsak dan, če želiš, da ti uspe," nam je povedal Franci Podlipnik, predsednik košarkarskega kluba (KK) Triglav iz Kranja. Podobno meni Gašper Papež, vodja pionirskega pogona domžalskega košarkarskega kluba, ki pravi, da je izbira takšna, da se otroci težko odločijo za le en šport. "Težava je tudi v tem, da so veliko bolj 'računalniški' kot pred desetimi ali 15 leti in jih je treba vsaj na začetku tako rekoč zvleči na trening," dodaja Papež.

Ključne so šole

V Domžalah v zadnjih letih zaznavajo vnovično povečevanje števila otrok, in sicer zaradi košarkarske šole, ki se je preselila naravnost na osnovne šole; centralna košarkarska šola ljubljanske Olimpije deluje na Gimnaziji Bežigrad, podobne šole oziroma krožke imajo tudi v Novem mestu in Kranju.

"Vadba poteka dvakrat na teden in enkrat na mesec otroci odigrajo tekmo. Klub ob vpisu otroku podari žogo, brezplačno lahko obiskujejo tekme državnega prvenstva in Lige ABA, obiščejo pa jih tudi igralci naše članske ekipe," pojasnjuje direktor KK Olimpija Matevž Zupančič, kjer je košarkarska šola razdeljena na skupini za otroke letnika 2003 in mlajše ter letnika 2000 in mlajše.

Prilagojeno staršem

"V vadnino, ki jo plačajo, so poleg treningov vključeni organiziran prevoz na vse bolj oddaljene košarkarske tekme, klubski fizioterapevt, pri starejših pa tudi trener za fizično pripravo," pojasnjujejo v Domžalah. Vadnino sicer plačujejo le klubske selekcije, torej ekipe od U10 navzgor, vadba po šolah pa je brezplačna, dodajajo. "Gotovo se pri vpisu pozna splošna gospodarska kriza. Bistveni so še termini in telovadnice – vse skupaj mora biti čim bolj prilagojeno njihovim šolskim procesom in času staršev za prevoze," pravi Zupančič. Vsi štirje sogovorniki upajo, da bo EuroBasket 2013 pripomogel k še večjemu zanimanju za košarko, prav tako pa so si edini, da je najmlajša generacija v veliki meri generacija "internetne tehnologije".

 

Komentarjev 1
  • Pepe007 13:25 09.september 2013.

    Pri otrocih manjka pravih rekreativnih športov. Naši klubi bi se kar šli neke tekme, kjer je važen rezultat. Posledično igrajo večinoma samo najboljši. 30 do 40€ za 8 treningov ni ne vem kako poceni, če vemo, da vse poteka ...prikaži več v telovadnicah, ki smo jih zgradili iz davkov in samoprispevkov.