Slovenija
25 ogledov

Na tržnico v trgovino

Tržnica v Mercatorju Boštjan Tacol
Novost. Pridelki slovenskih kmetovalcev na stojnicah Mercatorja.

"Situacija je skrb vzbujajoča. Čeprav je veliko govora o samooskrbi s prehrano, je trend še vedno negativen," je zaskrbljen agrarni ekonomist Aleš Kuhar. Zato pozdravlja trud ene izmed večjih trgovskih verig Mercatorja, ki bo v 109 prodajalnah postavil tržnice s slovenskimi pridelki. Najboljši sosed bo z oznakama Pridelano v Sloveniji in S slovenskih kmetij ponujal sveže pridelke večjih in manjših pridelovalcev; tudi manjših kmetij.

25 odstotkov slovenskega

Mercator sodeluje z več kot sto slovenskimi pridelovalci in zadrugami, od njih pa na leto odkupi skoraj 18 tisoč ton sadja in zelenjave. Na voljo so predvsem sezonski pridelki: od bučk, paradižnika, paprike in krompirja do jabolk, hrušk, melon in drugega, naštevajo v Mercatorju.

Jure Vončina s Kmetijske zadruge Krka, ki sodeluje z velikim trgovcem, zagovarja nekoliko višjo ceno slovenskih pridelkov, saj je kakovost po njegovem mnenju bistveno boljša; pridelani so na integriran način, obrani v fiziološko optimalni zrelosti in zato bolj zdravi.

Suša zmanjšala pridelek

Kot pravijo pri trgovcu, bodo na stojnice postavili toliko slovenskih pridelkov, kolikor jih bodo pridelovalci lahko dostavili. Je pa letošnja huda suša že vplivala na dogovor trgovca z dobavitelji. Kot je pojasnil Vončina, visoke temperature kljub namakanju ne dovolijo dobre zoritve in rasti plodovk. Kljub temu upajo, da bodo z novim sodelovanjem s trgovcem in večjim povpraševanjem po njihovih izdelkih pridelavo povečali.

"Treba bo hitro ukrepati"

Kuhar opozarja, da je treba samooskrbi s prehrano nameniti več pozornosti: "Če ni konkurence, moramo kupovati blago iz uvoza, srednjeročno pa lahko pričakujemo dražjo hrano in slabšo kakovost." Zato so taki projekti nujni. "Je pa žalostno, da je to potezo potegnil trgovec, ne pridelovalci. Izkupiček, organiziranost in nadzor bi bili sicer veliko večji. Narobe je, da trgovec organizira proizvodnjo, ne pa obratno. Take poteze vlečejo trgovci v nerazvitih državah," dodaja Kuhar.

Komentarjev 1
  • Rastok 07:36 21.avgust 2012.

    Pri mercatorju so dolgo rabli da so to pogruntali. V Tuševih trgovinah imaš na policah že kar lep čas tako zelenjavo kot sadje slovenskega porekla. S tem podpirajo tako slovensko gospodarstvo kot tudi veliko dajo nam potrošnikom. Ne pa da ...prikaži več si kodil okrog po trgovinah pa ne vem pridelki iz Egipta, Španije, itd. Potrebno je podpirati slovenske kmete in temu primerno postaviti tudi pravo cene. Jaz sploh ne hodim več na tržnice, ker vse domače stvari domim kar v Tušu :)