Slovenija
12665 ogledov

Na tuji stanovanji obesil hipoteke

bloki
1/2
Saša Despot
Prevaral najemodajalca, uslužbence upravne enote, ljudi, ki so mu posodili denar, in notarja.

Policija je razkrinkala neverjetno zlorabo osebnih podatkov. Vse, kar je nepridiprav potreboval, da se je dokopal do 50 tisoč evrov, je dobil v najemni pogodbi. Zgodilo se je v Sloveniji. 

"En osumljenec je z najmanj dvema oškodovancema, lastnikoma stanovanj, sklenil najemni pogodbi za najem stanovanja in na podlagi najemnih pogodb pridobil njune osebne podatke. Po pridobitvi njunih osebnih podatkov je na Upravnih enotah v imenu lastnikov stanovanj sprva lažno prijavil izgubi osebnih izkaznic, takoj zatem pa podal vlogi za izdajo novih osebnih izkaznic. Ob tem je uslužbence upravne enote spravil v zmoto tako, da je k vlogi za izdajo osebne izkaznice priložil svojo fotografijo," so pojasnili na Policijski upravi Maribor. 

Nagrabil si je več kot 50 tisoč evrov

Z novima osebnima izkaznicama si je od treh oškodovancev izposodil denar in zastavil nepremičnini oseb, ki jima je "ukradel" osebne podatke. "V zmoto glede svoje identitete je spravil tudi notarja, ki je potrdil veljavnost sklenjene pogodbe na osnovi neprave osebne izkaznice," je še sporočila policija. Kako bi lahko notar podvomil v osebno izkaznico, na kateri je bila prava slika osebe in jo je izdala upravna enota, sicer niso pojasnili. 

Inovativni nepridiprav si je tako pridobil več kot 50 tisoč evrov premoženjske koristi. 

"Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so opravili štiri hišne preiskave na območju Maribora, Kranja, Celja in Ljubljane. Po zaključku zbiranja obvestil so štirim osebam pridržanje odpravili, saj so prenehali zakonski razlogi za pridržanje, enega osumljenca pa so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor," so še sporočili policisti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • kapibara 14:29 02.oktober 2017.

    @žurnalček Imaš prav. Za prvo osebno smo še prstne odtise dajali

  • Žurnalček 14:18 02.oktober 2017.

    Vsaka čast, da je nekdo shebal sistem. Kriva je UE, ker ni preverila osebo, ki je zahtevala novo OI. Ni zahtevala na vpogled kakršen koli drugi identifikacijski dokument, ki bi potrdil identiteto prosilca ! Ni tu važna slika ampak dva ...prikaži več ,tri dokumenta na zahtevano ime nove OI . Zadaj v arhivskih omarah , pa imajo staro prošnjo za izdajao OI s sliko .Kaj , a ne preverjajo identičnost slik ? Očitno je potrebno zakonsko predpisati , da če oseba izgubi edini ID , mora PP preveriti njegovo identiteto !