Slovenija
4 ogledov

Na udaru moški in upokojenci

Vodja zavetišča Boris Kosec pravi, da v zavetišče ne prihajajo družine z otroki, Žurnal24 main
Brezdomci. V zavetišču na dan tudi do 150 ljudi.

V zavetišču za brezdomce na Poljanski cesti vsak dan v povprečju razdelijo od sto do 110 obrokov hrane, včasih pa pri njih pomoč poišče tudi do 150 ljudi. Vodja zavetišča Boris Kosec opozarja, da tja pridejo “ljudje, ki so res v skrajni stiski”. In to vse pogosteje niso več le brezdomci.

Upokojenci in mladi v stiski
Center za socialno delo Ljubljana Center v zavetišču 28 brezdomcem, med njimi 22 moškim in štirim ženskam, omogoča celodnevno bivanje. Enkrat na dan ljudem zagotavlja topel obrok. Večina obiskovalcev je moških med 40. in 60. letom, okoli 15 odstotkov je žensk. “Dejstvo je, da v zavetišče prihajajo novi in novi ljudje. Revščina pritiska na mnoga vrata,” pravi Kosec. Po njegovih besedah v zavetišču poleg brezdomcev opažajo migrante z neurejenim statusom, zasvojence, ljudi, ki imajo težave z duševnim zdravjem, “mlade s krizo identitete, izgubljene v vrednotah potrošništva, največ pa je upokojencev s prenizkimi pokojninimi”.

Prostorska stiska
V zavetišču je zaposlenih pet ljudi, a je pri razdeljevanju hrane lahko navzoč le eden. Zavetišče se namreč spopada s precejšnjo prostorsko stisko, zato po besedah vodstva tudi ne morejo gostiti več kot 150 ljudi. Financirata jih ministrstvo za delo in ljubljanska občina; donatorji prispevajo predvsem praznična kosila in obleke. Lani so za svojo dejavnost pridobili 225 tisoč evrov. Poudarjajo, da je njihova ključna naloga ustvarjanje pogojev, da se brezdomci lahko postavijo na noge in uredijo svoj status.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.