Slovenija
30 ogledov

Na ulicah Osla po tragediji mirno

Oslo eksplozija Reuters
V Oslu je po besedah Slovenke, ki živi tam, danes mirno. Ulice so bolj prazne kot po navadi. Center mesta je zaprt.

"V Oslu je danes drugačen dan, kot je običajno ob sobotah. Ni tistega mestnega vrveža. Ljudje so bolj tihi," je za zurnal24.si povedala Irena Jakopanec, Slovenka, ki živi v Oslu.

Mestno jedro je po včerajšnji eksploziji še vedno zaprto. Straži ga kraljeva garda. Zaprte so tudi trgovine. "Sicer pa se veliko ljudi, kar je malce nenavadno, sestaja po mestu in se pogovarja o dogodkih," pravi Jakopančeva.

Javni prevozi delujejo normalno, kar naše sogovornice ne čudi. "Javni mestni prevoz je ponos Norvežanov in zelo bi me presenetilo, če bi javni prevoz zaradi kakršnegakoli dogodka ustavili."

V mestu po besedah Jakopančeve ni posebnega vojaškega stanja. "Zastražena so le določena območja. To je območje, kjer je odjeknila eksplozija, ter nekaj ostalih varovanih območij, kjer prav tako potekajo preiskave."

Mediji o krivcu previdni

Poudarila je tudi, da so bili norveški mediji pri objavi krivca zelo previdni. "O krivcu se niso opredeljevali, tako da je preteklo kar nekaj ur, preden je sploh kdo omenil kakšne druge možnosti. Vendar v svetu, v katerem živimo, je tudi teroristični napad ena izmed možnosti."

So se pa Norvežani, kot pravi, do sedaj veliko spraševali, ali so lahko tudi oni tarča teroristov. Odgovor je bil vedno ne. Po drugi strani pa je Norveška vpletena v operacije v Afganistanu in Libiji in takšna možnost po njenem mnenju niti ni bila tako izključena.

"Ne želim, da postanemo policijska država"

"Še zmeraj vsi zbiramo besede, ker ne moremo verjeti, kaj se je zgodilo. Vse skupaj počasi prihaja nad nas ta najbolj črni dan v norveški zgodovini. Sploh nimamo besed, da bi drug drugemu izrazili, kaj smo prestali," zgroženo pove Jakopančeva.

Življenje v Oslu ji ustreza, zato upa, da se ne bo sedaj strahotno spremenilo v drugo smer. "Upam da se življenje v Oslu ne bo spremenilo do te mere, da bo Norveška postala neka policijska država. Sem namreč ponosna, da živim tukaj in uživam svobodo, ki mi jo država ponuja. Želim, da se to ne bi spremenilo. "

Komentarjev 1
  • privat 10:46 24.julij 2011.

    izgleda da so vse domači teroristi ustrašili učinka...