Slovenija
27 ogledov

Na urgenci bomo čakali dlje

slovenija 14.10.2010 Urgenca, resevalno vozilo, Ljubljana, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Ker ne smejo nadomestiti šestih sobnih zdravnikov, bodo zmanjšali urgentno ekipo.

Klinični oddelek za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana zaradi omejitve zaposlovanja, ki izhaja iz 51. člena Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015, kljub sprejetim soglasjem za zaposlitev ne sme nadomestiti šestih sobnih zdravnikov, ki jim je potekla pogodba, dokler ne bo na Svetu zavoda sprejet program dela in finančni načrt UKCL, predvidoma konec februarja.

"Zaradi tega bomo od torka, 11. februarja, prisiljeni zmanjšati urgentne zdravniške ekipe, ki oskrbujejo sveže poškodbe," je povedal predstojnik oddelka Matej Cimerman. Kot je dodal, bodo zmanjšali ekipe za oskrbo lažjih poškodb, tako da zdravje poškodovancev ne bo ogroženo, povečala pa se bo čakalna doba. "Tako kot smo delali že do zdaj, bomo pregledali vse poškodovance, upoštevajoč kriterije nujnosti. Za težke oziroma hude poškodbe ostaja oskrba nespremenjena." Pacientom, ki so lažje poškodovani, zato priporočajo, naj pomoč najprej poiščejo pri svojem izbranem zdravniku.

Po ocenah predstojnika kliničnega oddelka za travmatologijo so na urgenci kljub vremenskim razmeram obremenjeni enako kot ponavadi v zimskem času. Beležijo le večje število padcev in manjših zlomov. Dnevno na travmatološki urgenci oskrbijo med 200 in 300 poškodovancev. Dodal je, da ne pozna evropske bolnišnice, ki bi bila tako obremenjena. Po njegovem mnenju je vzrok v sistemu, saj tudi ljudje z manjšimi poškodbami pridejo takoj na Univerzitetni klinični center Ljubljana namesto, da bi najprej obiskali svojega osebnega zdravnika.

Na sam oddelek sprejmejo okoli 20 ljudi na dan, operirajo pa od štiri do deset bolnikov.

Komentarjev 3
  • maresem 13:14 07.februar 2014.

    Ja bravo Alenka & CO.... vedno raje te imamo. ..... preklete barabe lopovske.... bo res treba vzeti kose in vile v svoje roke in..... narediti čistko in red v državi.

  • realna 12:58 07.februar 2014.

    Slovenija gre nazaj v srednji vek. Kdor ima priliko naj čimprej spoka ven.

  • Oxxo 12:33 07.februar 2014.

    Ves čas nas prepričujejo, da bolniki in poškodovanci NE BOMO PRIKRAJŠANI ...Javno zdravstvo pa veselo tone v popolni kolaps in pogubo. Vladajoči nesposobneži pa bodo še naprej premetavali rdeče in bele kosti... arhive... itd. in se ne ukvarjali ...prikaži več s tistim, za kar so bili izvoljeni s strani naroda = da poskrbijo za državo, blaginjo, socilano varnost, službe, razvoj (pa ne novi TEŠ - budale zarukane)...