Slovenija
12511 ogledov

"Znesek bo zgodovinsko visok!"

civilna zaščita pomoč Hrvaški Uprava RS za zaščito in reševanje
Stroški so vseeno nekoliko nižji, kot je sprva predvidevala vlada.

Leon Behin z Uprave RS za zaščito in reševanje je na današnji novinarski konferenci pojasnil, kako poteka postopek izplačil sredstev za povračilo intervencijskih stroškov občinam ter silam zaščite, reševanja in pomoči.

Kot je poudaril, so neurja v letošnjem poletju povzročila ogromno škodo, v julijskih neurjih s točo in avgustovskih poplavah je bilo prizadetih skoraj 200 različnih občin. Vlada je prvič namenila tako visoka sredstva za intervencijske stroške, in sicer skoraj 120 milijonov evrov. Tu ne gre za stroške policije ali vojske, temveč za gasilce, jamarje, gorske reševalce, pripadnike prve pomoči, tabornike in skavte.

Država je upravi namenila 11 milijonov evrov za posamezne enote za povračilo njihovih stroškov med intervencijo, zato so na upravi napravili pogodbe s slovenskimi gasilci, Rdečim križem, gorsko, jamarsko in podvodno reševalno službo ter skavti.

Občine so imele rok za oddajo zahtevkov z dokazili do 6. oktobra, uspešno je bilo s prijavo svojih stroškov sprva oddanih 132 občin. Do danes so še tri občine dodatno podale zahtevek, skupno torej 135. Tri občine, ki so bile upravičene do sredstev, niso podale zahtevka. Skupno so podale zahtevke za povračilo stroškov v višini 75 milijonov evrov, kar je manj, kot je sprva predvidevala vlada.

Ker je večina občin oddala zahtevek tik pred iztekom roka, so zahtevke začeli pregledovati šele v ponedeljek, a pričakujejo, da bodo sredstva izplačana v roku osmih dni.

Občina Prevalje, ki je prva oddala zahtevek, je sredstva v višini 5,5 milijona evrov na račun prejela že včeraj. 

Uprava RS za zaščito in reševanje krije intervencijske stroške, za stroške sanacije je pristojno ministrstvo za naravne vire in prostor, za škodo na kmetijskih pridelkih pa ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • QSprm 19:12 11.oktober 2023.

    Izjava za laz leta: vlada je prvic namenina skoraj 120 milijonov evrov. Pred 3 leti je namenila vec kot 12 miljard za "resevanje" plandemije in korupcijski skandal tisocletja. Izrodki vseh oblik in barv so si tedaj veselo basali zepe s ...prikaži več preprodajo nicvredne krame, od mask to testov in une brozge. Sedaj je pa podvig namenit evro za resnicno naravno nesreco.

  • Ender3 18:34 11.oktober 2023.

    Le kje hudiča bodo jemali, da bodo lahko dajali ?. Odgovor ve samo eden in edini, ki že do sedaj deli pralne stroje poplavljencem svoje stranke..Janez ima Vas rad ...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:34 11.oktober 2023.

    Birokracija melje prepočasi! Obljubljalo se je vse živo narejenega ni še nič.