Slovenija
21 ogledov

Na ustanovni seji nič o interventem

Sedežni red v DZ DZ
Na današnjem sestanku so se predstavniki poslanskih skupin dogovorili o sedežnem redu in prvih korakih sredinega novega sklica parlamenta. V Pozitivni Sloveniji že tarnajo nad govoričenjem nekaterih. SD si želi na čelu DZ Pahorja. Interventni zakon na izredno sejo.

Pozitivna Slovenija si je izbrala sedeže v sredini parlamentarne dvorane, na desni bodo poslanci SDS, skrajno desno NSi, levo od Pozitivne Slovenije pa Lista Gregorja Viranta, še bolj levo DeSUS, skrajno levo pa SD.

Predstavniki strank so se dogovorili tudi o začetnih potezah, kot je izvolitev vodstva državnega zbora (DZ) in mandatno-volilne komisije. Niso pa govorili še o odborih.

Kandidatov za najvišja mesta v javnosti sicer še ni, v SD, kateri je mesto predsednika DZ kot prvi ponujeno, pa ne skrivajo, da si na tem mestu želijo Boruta Pahorja. A to bo njegova lastna odločitev, dodaja Samo Bevk. Kot je znano, funkcija, ki jo je enkrat že opravljal, Pahorju ne diši preveč. Če bi bilo mesto ponujeno njim, bi pri Listi Gregorja Viranta, kjer so malce razočarani zaradi svoje potisnjenosti na leve sedeže, za predsednika ponudili svojega prvaka.

 

Predstavnik Pozitivne Slovenije Jani Möderndrofer je po koncu sestanka izrazil svoje nezadovoljstvo nad dolgotrajnostjo dogovarjanja: "Pogovor je trajal predolgo, morali bi ga končati v pol ure, preveč je bilo govorjenja." Glede imen za vodjo DZ pa je dejal, da je za to še prezgodaj, saj koalicijski pogovori še potekajo.

Prvo bo vodil najstarejši

Prvo sejo novega sklica DZ bo prihodnjo sredo v skladu s tradicijo vodil najstarejši poslanec. Ta čast bo tokrat doletela Srečka Meha (SD). Poslanci načeloma podpirajo interventni zakon, poteka pa že bitka za razvrstitev sedežnega reda.

Oseminšestdesetletni Srečko Meh bo vodil poslance, dokler ne bodo izvolili predsednika in podpredsednike državnega zbora.

Načelna podpora interventnemu zakonu

Na sestanku poslanskih skupin so sicer že govorili tudi o interventnem zakonu, ki bi plače v javnem sektorju pustil zamrznjene tudi po 1. januarju. Jakob Presečnik iz SLS meni, da bo šlo z glasovanjem še pred koncem leta zelo na tesno, načeloma pa ima njihovo podporo. Ljudmila Novak iz NSi pa je pojasnila, da o zakonu še nimajo dokončnega stališča, se pa zavedajo, da bo potrebno "nekaj narediti".

Kot je znano, je predsednik Danilo Türk ustanovno sejo sklical za sredo, 21. decembra.

Komentarjev 4
  • mrki 23:51 16.december 2011.

    Predstavnik Pozitivne Slovenije Jani Möderndrofer je po koncu sestanka izrazil svoje nezadovoljstvo nad dolgotrajnostjo dogovarjanja: "Pogovor je trajal predolgo, morali bi ga končati v pol ure, preveč je bilo govorjenja."---------------------mali diktator se je v MOL-u nauču od velikega ...prikaži več diktatorja , da je vse po njegovem!' E moj Jani , ti in tvoj šef sta se malo zeje.. če mislita da je to MOL!

  • xy 21:51 16.december 2011.

    Ja vašega Gorenaka so dobili policaji v parku Tivoli, ko se je šel ritopika ;) pol je pa še policajem službeno izkaznico kazal in jim grozil ;)

  • krofeta 21:28 16.december 2011.

    kdo pa so to enakospolni? a ritopike misliš? tam pa res smrdi ja....