Slovenija
11 ogledov

Na ustavno sodišče zaradi pokojnin

dom upokojencev Anže Petkovšek
Sindikat upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije bo vložil pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti dela varčevalnega zakona, ki se nanaša na omejevanje pravice do letnega dodatka in na zniževanje pokojnin nekaterim skupinam upravičencev.

"Odzvali se bomo na nezadovoljstvo upokojencev, ki jih žuli zlasti znižanje pokojnin. Pri letnem dodatku bo zadeva bolj enostavna, pri znižanju pokojnin pa gre za več različnih primerov – od borcev do vojaških uslužbencev in policije," je povedal Miloš Mikolič iz omenjenega sindikata. Po njegovih besedah so prepričani, da zakon ni v skladu z ustavo.

Mikolič je že na seji sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 19. junija povedal, da pripravljajo pobudo. "Zakon nekaterim celo jemlje letni dodatek, ne da ga le znižuje," je dejal.

Zakon za uravnoteženje javnih financ je določil omejitve pri izplačilu letnega dodatka za upokojence. Prejemnikom pokojnine v višini do 414 evrov ga bodo z julijskimi pokojninami izplačali v znesku 368 evrov, tistim s pokojnino od 414,01 do 518 evrov v znesku dobrih 223 evrov, tistim s pokojnino od 518,01 do 622 evrov pa v znesku 166 evrov. Prejemniki pokojnine v višini nad 622 do letnega dodatka niso upravičeni.

Zakon je določil tudi, da se pokojnine, za katere izplačilo zagotavlja država iz proračuna in ne temeljijo na vplačanih prispevkih, že junija znižajo. Med upokojenci, ki so se jim pokojnine znižale, je približno osem tisoč tistih, ki so del delovne dobe prebili v nekdanji SFRJ, približno 7.500 je borcev NOB, skoraj štiri tisoč je nekdanjih beguncev in internirancev ter 2.700 nekdanjih vojaških zavarovancev.

Nižje pokojnine je prejelo tudi 1.600 nekdanjih delavcev organov za notranje zadeve in zavodov za prestajanje kazni zapora, 1.300 upravičencev do upoštevanja aktivne vojaške službe v JLA in 240 prejemnikov izjemnih pokojnin.

Komentarjev 2
  • albert 18:12 02.julij 2012.

    Sam mal hren v državi je kriza in prav je, da se znižajo pokojnine ljudem, ki niso nikoli plačevali prispevkov.

  • hrenroman 18:02 02.julij 2012.

    Če zakoni niso v skladu z ustavo, bo kdo zahtrval odgovornost vlade in parlamenta? Najvišji predstavniki države si ne morejo nekaznovano privoščiti kršenja ustave, človekovih pravic itd.!