Slovenija
13 ogledov

Na "uvoz" čaka 194 tujih zdravnikov

Minister je izpostavil, da bo lahko kandidat, ki bo imel garantno pismo izvajalc Žurnal24 main
Vlada je potrdila predlog zakona o poklicnih kvalifikacijah. Na seznamu za vstop v Slovenijo 194 tujih zdravnikov, s katerimi želijo omiliti pomanjkanje zdravnikov pri nas.

S predlogom zakona želi ministrstvo za zdravje poenostaviti in poenotiti postopke, po katerih lahko tuji zdravniki iz držav, ki niso članice EU, dosežejo priznanje svoje izobrazbe v Sloveniji. Na ministrstvu predlagajo hitri postopek in uveljavitev zakona s 1. januarjem 2011. Minister za zdravje Dorijan Marušič je po seji vlade dejal, da je na seznamu za vstop v slovenski prostor 194 zdravnikov. "Po nekaterih podatkih sklepamo, da je na seznamu 43 specialistov," je povedal Marušič.

S tem zakonom bi po mnenju ministrstva vsaj delno omilili pomanjkanje zdravnikov. V Sloveniji naj bi primanjkovalo okoli 500 zdravnikov, s poenostavljenimi postopki pa si na ministrstvu za pomlad 2011 obetajo okoli 50 diplomantov medicine ter 50 specialistov, ki bi kandidirali za delo pri nas.

Minister je izpostavil, da bo lahko kandidat, ki bo imel garantno pismo izvajalca zdravstvenih storitev v Sloveniji, da bi ga zaposlili, postopek zaključil celo v enem mesecu, najdlje pa naj bi postopek trajal do 12 mesecev. Kandidata, ki bo opravil postopke, bodo pri delodajalcu vključili v delo, za kar bo prejemal plačo. Ko bo začel delovati samostojno, bo moral znati tudi slovensko. Posebna komisija ministrstva za zdravje pa bo skrbela za preverjanje strokovnega znanja kandidata, je navedel minister.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.