Slovenija
2074 ogledov

Na večini upravnih enot odslej stavkajo vsak dan

slovenija 30.04.2012 potni list Republike Slovenije, vizum, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Na večini upravnih enot bodo stavkali do preklica ob razširjenem naboru nujnih nalog. Ministrstvo za javno upravo je načelnikom poslalo razširjen nabor nujnih nalog, ki se morajo opravljati tudi med stavko.

Zaposleni na upravnih enotah bodo danes znova stavkali. Stavki, ki je doslej potekala ob sredah, so se pridružile skoraj vse upravne enote. Na večini nameravajo od danes dalje stavkati do izpolnitve zahtev. So pa z ministrstva za javno upravo načelnikom poslali razširjen nabor nujnih nalog, ki se morajo opravljati tudi med stavko.

Zaposleni na upravnih enotah so že dlje časa nezadovoljni. V Sindikatu državnih organov Slovenje opozarjajo na nizke plače in preobremenjenost z velikim pripadom zadev. Enodnevni opozorilni stavki sedmih upravnih enot novembra lani je konec januarja letos sledila stavka, ki se ji je v treh dneh pridružilo 41 od skupno 58 upravnih enot.

Stavka do izpolnitve stavkovnih zahtev

V aktualni stavki, ki je bila doslej omejena na srede - današnja je že deveta -, so sodelovale skoraj vse upravne enote. Ker z vladno stranjo v pogajanjih niso dosegli napredka, so se na večini upravnih enot odločili, da stavka odslej ne bo več omejena le na srede, ampak bo trajala vse do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Po zadnjih podatkih ministrstva za javno upravo so takšno odločitev sprejeli na 35 upravnih enotah, še na 16 se jim nameravajo pridružiti ob sredah, sedem upravnih enot pa v stavkovnih aktivnostih ne bo sodelovalo.

stavka upravnih enot | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Sindikat: "Namerna ignoranca in zavlačevanje"

V sindikatu opozarjajo, da se ministrstvo za javno upravo še vedno ni primerno lotilo resnega in učinkovitega reševanja preobremenjenosti upravnih enot, kadrovskega primanjkljaja in slabega materialnega položaja javnih uslužbencev upravnih enot. Tako v sindikatu, kot so zapisali, "vse bolj prevladuje mnenje, da gre za namerno ignoranco in zavlačevanje".

Kritični so tudi do seznama "nujnih del in nalog", ki jih morajo zaposleni na upravnih enotah opravljati tudi med stavko. Menijo, da bi morali sezam nujnih nalog izdati načelniki upravnih enot, a so ti zgolj prepisali seznam, ki so ga 10. maja prejeli z ministrstva za javno upravo. Med nujnimi nalogami je tudi izdaja potnega lista ali osebne izkaznice.

"To je prepoved stavke, zahtevajo, da se opravljajo praktično vse naloge," ugotavlja predsednik sindikata Frančišek Verk, ki napoveduje, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da obranijo pravico do stavke.

Minister za javno upravo Franc Props je ob torkovem obisku upravne enote Hrastnik dejal, da je stavka legitimna pravica. Prepričan pa je, da bodo načelniki upravnih enot poskrbeli, da bodo zagotovljene vse storitve, ki jih državljani potrebujejo tudi v času stavke.

Minister je dejal, da potekajo pogajanja z vsemi sindikati javnega sektorja in da bodo v tem tednu znova tudi stebrna pogajanja, kjer sodelujejo tudi sindikalni predstavniki zaposlenih na upravnih enotah, ki jih bodo na ločene pogovore znova povabili prihodnji teden.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
 • Avatar NickMason
  NickMason 10:46 15.maj 2024.

  Plače morajo biti dostojne,ne rabimo pa toliko občin v Sloveniji,treba vse spravit na čas iz 1991 leta pa bo denarja dovolj,narod z minimalcom ki je v večini to več ne premore,gorivo bo kmalu 2eur ampak nihče nič ne ukrene ,na ...prikaži več vladi se pa še dodatno zaposlujejo in višajo plače sebi,na volitvah fino premislite koga volite,parlamentarci so že večkrat po dolgem in počez pokazali da samo trošijo v tri krasne,zato volit neparlamentarce za spremembo

 • Avatar MK_NSFW
  MK_NSFW 10:00 15.maj 2024.

  PRAVILNO. nihče od vas ne dela za 900 EUR. jebi se ti vsak dan s kosovarji in črnci za 900 eur

 • atamama 09:47 15.maj 2024.

  Dolga leta nazaj sem spremljal Babico na upravno enoto podaljšati prometno dovoljenje (v času prvih PC-jev).... Vrsta, čakanje, in ko sva opravila Babica zabenti...ni čudnega, da so take vrste, ko pa samo na računalnike igrajo....