Slovenija
10780 ogledov

Uslužbencem veleposlaništva zvišali dodatek zaradi napetosti med Slovenijo in Hrvaško

Piranski zaliv Pixell
Vsi uslužbenci Veleposlaništva RS v Zagrebu na račun odprtih sporov med Slovenijo in Hrvaško ter posledično zahtevnosti dela prejemajo višji dodatek za zahtevnost dela v tujini.

Svoje mnenje o upravičenosti do višjega dodatka so zaposleni na hrvaškem veleposlaništvu izrazili že vsaj februarja 2016, ko je ministrstvo v Zagrebu opravilo redni nadzor. 

"Zaposleni menijo, da bi bili upravičeni do višjega dodatka za zahtevnost dela v tujini, saj je delo zelo zahtevno zaradi odprtih spornih zadev med državama, intenzivnih odnosov na vseh področjih, dežurstev preko vikendov, psihično zahtevnega dela pri obrabi slovenskih interesov," navajajo nadzorniki zunanjega ministrstva in pri tem dodajo, da je opravljanje diplomatskih nalog v Zagrebu med vsemi diplomatsko-konzularnimi predstavništvi najbolj politično delikatno in zahtevno. Ministrstvu so zato predlagali zvišanje dodatka. 

Zvišanje se je nato zgodilo šele več kot pol leta kasneje, tako je veleposlaništvo RS v Zagrebu od 1. decembra 2016 dalje uvrščeno v drugo kategorijo, zato tamkajšnji uslužbenci prejemajo dodatek v višini šestih odstotkov osnovne plače.

Zagreb | Avtor: Profimedias Profimedias
Na zunanjem ministrstvu pod vodstvom Karl Erjavca sicer pojasnjujejo, da je dodatek za zahtevnost dela v tujini le eden izmed dodatkov, ki so sestavni del plače javnih uslužbencev za delo v tujini: "Dodatek pripada javnim uslužbencem za posebno zahtevnost opravljanja dela pri urejanju dvostranskih odnosov oziroma zahtevnost urejanja odnosov na drugih področjih ali za posebno zahtevnost in strokovnost dela v predstavništvih pri mednarodnih organizacijah. Dodatek najmanj enkrat letno določi predstojnik organa s sklepom in lahko znaša do deset odstotkov osnovne plače za delo v tujini."

Dodatek za zahtevnost dela v tujini se razvrša v štiri kategorije, dodatki pa znašajo 2, 4, 6 oz. 8 odstotkov osnovne plače.

Dodatek za zahtevnost dela v tujini po pojasnilih zunanjega ministrstva sicer prejemajo vsi uslužbenci na vseh predstavništvih Republike Slovenije v tujini, višini dodatka pa je dejansko odvisna od kategorije, v katero je uvrščeno posamezno predstavništvo. Konec lanskega leta, 31. decembra 2017, pa je bilo na vseh predstavništvih zaposlenih 262 posameznikov.

Dodatek za zahtevnost dela v tujini pripada javnim uslužbencem v predstavništvih v tujini in policijskim uradnikom za zvezo ter predstavnikom Slovenske obveščevalno-varnostne agencije v predstavništvih v tujini, pri čemer se upošteva zlasti posebna zahtevnost opravljanja dela pri urejanju dvostranskih odnosov oziroma zahtevnost urejanja odnosov na drugih področjih ali posebna zahtevnost in strokovnost dela v predstavništvih pri mednarodnih organizacijah. Dodatek za zahtevnost dela v tujini pa ne pripada novinarjem, dopisnikom RTV na delu v tujini.

Komentarjev 21
  • Brane Kacjan 23:17 28.januar 2018.

    Ko napetosti med HR in Slo prenehajo, ne bo dela. Če ni dela so brezposelni, ni plače, kaj šele dodatki. :)

  • Laznivi 12:46 26.januar 2018.

    A slovenija se vedno izpoljnjuje kriterije da se lahko poimenuje drzava ?

  • Avatar olor
    olor 12:35 26.januar 2018.

    Razlog je dober, ampak tisti ki je podpisal povišanje je vreden obtožb.