Slovenija
61763 ogledov

Na Veliki Planini ostala ujeta družina s tremi majhnimi otroki

Velika Planina sneg Velika planina
Na Veliki Planini v kamniški občini se je v petek zvečer izgubila petčlanska družina.

Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik so se v petek okrog sedmih zvečer odzvali na klic na pomoč. Petčlanska družina s tremi majhnimi otroki je ostala na Zelenem robu. Takoj so se usedli v avto in se napotili proti Veliki Planini.

Del poti so zaradi zametov reševalci morali opraviti peš. "Ves čas je snežilo in močno pihalo, vidljivost je bila enaka ničli," je povedal Matjaž Šerkezi in dodal, da družine po telefonu niso uspeli priklicati, saj se je baterija njihovega telefona izpraznila, zato so za iskanje smeri uporabili topografsko karto.

Ko se je skupaj s še enim reševalcem prebil do Zelenega roba, sta v drvarnici zaprte gostilne našla premraženo družino, ki so ji najprej nudili toplo zavetje in okrepčilo v svoji koči, nato pa so ji pomagali še na poti proti njihovemu avtu. Tega so morali izkopati izpod snega in obrniti, je še pojasnil Šerkezi.

Dodal je, da so med sestopom srečali še en par, ki je gazil proti Stanu, v kočo, kjer sta imela rezervacijo. A ker nista vedela za naslov, so jim reševalci po Šerkezijevih besedah svetovali, naj se zaradi slabih razmer na planini obrneta. Pomagali so jima pri vleki njihovega avta po globokem snegu do Kranjskega Raka.

Ob tem Šerkezi vsem, ki oddajajo koče na Veliki planini, svetuje, da poučijo svoje goste o nevarnostih planine in jim podajo prave informacije, kje je koča oz. jih do nje pospremijo. "Naslov po Googlu ni dovolj. Predvidevam, da si lahko za praznike gorski reševalci postavimo kar bazni tabor na planini," je še menil. Nihalka na Veliko planino sicer trenutno ne obratuje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • munja 19:12 15.december 2019.

    Zdaj je res pravi čas za obisk gora, sploh za družine z malimi otroki!!

  • sam50 15:41 15.december 2019.

    Planina ni nora,nor je ta,ki v takšnem vremenu rine gor in to še z malimi otroki....

  • Ivo 19:31 14.december 2019.

    Gre za to, da najemodajalci verjetno še vedno veselo tržijo koče, morda celo za pol cene, čeprav nihalka ne obratuje...