Slovenija
32 ogledov

Na vidiku konec socialnega dialoga?

Branimir Štrukelj, Sviz Boštjan Tacol
Štrukljev sindikat noče na sestanek z ministrom Turkom. Na ministrstvu vračajo žogico: sindikat je aroganten. Konfederacija sindikatov javnega sektorja: konec socialnega dialoga pomeni konflikt.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se ne bo odzval na vabilo ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turka. Na sestanek jih je povabil, da bi jih seznanil s proračunom za leti 2013 in 2014 ter s sklepi vlade s področji ministrstva.

V Svizu namreč zavračajo politiko izvršenih dejstev; menijo, da bi morali imeti možnost vplivanja na sprejete odločitve.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, vlada napoveduje nesprejemljivo drastične reze v maso plač javnih uslužbencev, ne da bi se o tem poskusila uskladiti z zaposlenimi. Od vlade zahtevajo, naj opusti nameravano odpuščanje javnih uslužbencev. Opozarjajo, da vlada grobo zavaja slovensko javnost, ko trdi, da je v prihodnjem letu mogoče stroške za plače znižati z odpuščanjem.

Na ministrstvu pa so odziv Sviza označili za aroganten. Sestanek so sklicali za prvi dan po tem, ko bo vlada predvidoma sprejela proračun, torej za petek. "Ministrstvo pač ne more sklicevati sestankov o osnutkih gradiv, ki jih ministrstvo za finance označuje s stopnjo zaupnosti, niti Sviz ne more pričakovati sedeža za vladnim omizjem ali na ministrovem kolegiju," so zapisali.

Znižanje plač pomeni konec socialnega dialoga

Če bo vlada na četrtkovi seji sprejela proračun, s katerim bo bistveno znižala maso sredstev za plače v javnem sektorju, potem je socialni dialog pod velikim vprašajem, je na novinarski konferenci dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Konec socialnega dialoga pa po njegovih besedah pomeni konflikt. Nekatere napovedi govorijo o 7,5- do 15-odstotnem posegu v maso sredstev za plače.

Vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je kot nesprejemljivo označil tudi, da bi odgovornost za odpuščanje prenesli na delodajalce na nižjih ravneh.

Sicer pa po Štrukljevih besedah država iz naslova odpuščanja v letu 2013 ne bo privarčevala niti evra, prej bo strošek večji. Poglobili se bodo drugi problemi, med katerimi je omenil povečanje števila nezaposlenih, pa tudi podaljšanje čakalnih dob v zdravstvu in na uradih. A kot je ugotavljal, padec kakovosti v izobraževanju ali zdravstvu očitno nikogar ne skrbi.





Komentarjev 2
  • deželan 00:21 05.oktober 2012.

    Nemčija 12,91, Francija 12,68, Slovenija 9,18, Grčija 7,88 učenca na enega učitelja , ob tem da je so v Sloveniji od desetih študentov trije vpisani zgolj fiktivno-status.2001 zaposlenih učiteljev srednje šole 17.100 , učencev 224.747 , 13.14 učencev na ...prikaži več učitelja2009 zaposlenih učiteljev srednje šole 15.501, učencev 142.349 , 9.18 učencev na učiteljavir : kazalci svetovnega razvoja V srednjem šolstvu je v primerjavi z letom 2009 zaposlenih 43% več učiteljev glede na učence kot jih je bilo leta 2001.Štrukelj povsem lahko kritizira JJ z vso pravico a naj še malo pogleda sebe , kako nas zavaja torej ni daleč od JJ, le ta je sprejel dajatev cerki letno 150 mio EUR ! Pa presodite sami komu smo sužnji .

  • deželan 22:21 03.oktober 2012.

    Iz gospodarstva nezaposlenih preko 150.000 .V javnem sektorju je zaznati rast zaposlovanja.Če bi slučajno komu prišlo na misel zmanjšati javni sektor, je Štrukelj pripravljen uničiti Slovenijo.Štrukelj določa, kaj se bo delalo, koliko časa se bo delalo, koliko ...prikaži več se bo za to plačalo !91 se nismo odločili za tako Slovenijo a Štrukelj nam jo vsiljuje pod parolo , da nam to koristi. Le kako je do leta 2000 javni sektor lahko ravno tako dobro opravljal svoje delo ?Ali še komu koristilo nekomu plačevati rento za nič ?