Slovenija
11534 ogledov

Na vidiku nova kriza

Novice: Na vidiku nova kriza - razno 13.12.12. hlodi, lesna industrija, zaga, drva, gozdarji, nakladalnik lesa, Shutterstock Fotografija je simbolična.
V združenju Sloles opozarjajo, da smo na pragu nove krize.

Cene žaganega lesa iglavcev, smreke in jelke, se iz dneva v dan znižujejo, medtem pa so cene hlodovine smreke in jelke še v porastu, so opozorili v slovenskem lesnem združenju Sloles, kjer pričakujejo, da bodo žage po državi verjetno močno zmanjšale predelavo. Žagarski obrati so po oceni združenja na pragu nove krize.

Močan padec cen - cene lesa so letos na svetovni ravni do začetka junija upadle za 47 odstotkov oz. za 65 odstotkov glede na vrh cen v letu 2021 - že vpliva tudi na cene žaganega lesa v Evropi. V Sloveniji še toliko bolj, ker ga na svetovni trg prodajamo preko posrednikov, so v združenju zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Nekateri obrati že na meji

Kot so poudarili, na slovenskem trgu cene hlodovine ostajajo na najvišji ravni. Sečnje v zasebnih gozdovih v tem času praktično ni, upravljalec državnih gozdov Slovenski državni gozdovi pa drži visoko ceno, v maju jo je še povečal.

"Cene žaganega lesa smreke in jelke pa nevzdržno padajo in slovenske žage bodo verjetno močno zmanjšale predelavo. Tista podjetja, ki so v zadnjem času veliko investirala v posodobitve proizvodnje, pa se lahko znajdejo tudi v likvidnostnih težavah, nekateri žagarski obrati so že na meji," so izpostavili.

Posebej velik problem bo po pojasnilih združenja nastal, ko predelovalci ne bodo več zmožni odkupovati lesa iz državnih gozdov, za katerega odkup imajo s Slovenskimi državnimi gozdovi sklenjene dolgoročne pogodbe.

žaganje lesa | Avtor: Profimedia Profimedia

Cene lesa na svetovnem terminskem trgu so se od začetka letošnjega leta do začetka junija približno prepolovile. Ta drastičen padec cen bo po pojasnilih Slolesa vsaj srednjeročno močno znižal tudi evropske izvozne cene žaganega lesa.

Analitiki iz ZDA - severnoameriški trg lesa je največji - po navedbah združenja ocenjujejo, da se bo z nižanjem cene lesa zmanjševal velik inflacijski pritisk na nepremičninski trg v ZDA, pa tudi v Evropi, in da naj bi stroški gradnje postopoma padali.

"Ni pa mogoče z gotovostjo trditi, kako hitro se bo to zgodilo in kako močno bo ta drastičen padec cen na svetovnem trgu vplival na evropski in nemški trg lesa," so izpostavili v Slolesu.

Obrestna mera gor, cene lesa dol

Padec cen lesa je med drugim sprožilo in pospešilo tudi dvigovanje hipotekarne obrestne mere. Ta se je pred kratkim dvignila na večletne najvišje vrednosti tako v ZDA kot v Evropi in je že pripomogla k ohladitvi stanovanjskega trga, vsaj v ZDA in na Kitajskem, pri čemer sta se tako prodaja novih stanovanj kot prodaja obstoječih stanovanj zmanjšali.

Visoka inflacija na vseh področjih življenja sili potrošnike in kupce lesa k varčevanju. Razlog za ohladitev trga z žaganim lesom vidijo tudi v spremembi vedenja potrošnikov. Ti so znova vsi po službah (dela od doma je vse manj), zdaj tudi potujejo in počitnikujejo, časa za obnove in "naredi sam mojstre" pa zmanjkuje. Medtem ko se potrošniška poraba za storitve povečuje, se hkrati pri gospodinjskih proračunih zateguje pas, so še navedli v združenju

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 11:54 15.junij 2022.

    Pričakovano. Ni pa logično, da v pričakovanju krize napoveduješ in povečuješ davke.