Slovenija
67 ogledov

Na vidiku nova kriza nepremičninskega trga?

nepremičnina Žurnal24 main
Nadaljuje se trend zniževanja cen stanovanjskih hiš in stanovanj. Povsod se je povprečna cena znižala, z izjemo Celja, kjer je cena nekoliko zrasla.

V prvi polovici letošnjega leta se je na slovenskem nepremičninskem trgu nadaljeval trend zniževanja cen stanovanj in hiš. Nadaljeval se je tudi trend upadanja prometa s stanovanji, trend rahle rasti prometa s hišami pa se je kot kaže obrnil, kaže polletno poročilo Geodetske uprave.

Evidentirani obseg prometa s stanovanji in hišami je bil v letošnjem prvem polletju skoraj za polovico manjši kot v drugi polovici leta 2007, ko je bilo evidentiranih rekordno število prodaj. V primerjavi s prvim polletjem 2010 je bilo število prodaj stanovanj manjše za več kot petino, še vedno pa je bilo skoraj polovico večje kot v prvi polovici leta 2009, ko je kriza slovenskega nepremičninskega trga prvič dosegla dno. Število evidentiranih prodaj hiš je bilo v primerjavi s prvim polletjem 2010 približno 10 odstotkov manjše, v primerjavi s prvim polletjem 2009 pa je bilo kar trikrat večje.

Cene starejših stanovanj še kar padajo

Cene rabljenih stanovanj na kvadratni meter uporabne površine, po relativnem mirovanju od oživitve trga, padajo že četrto polletje zapored. V prvem poletju letos je znašala 1.530 evrov na kvadratni meter, kar je najmanj od začetka leta 2007, odkar se v Sloveniji sistematično spremljajo povprečne cene nepremičnin.

Še vedno najdražje na Obali in v Ljubljani

Zaradi vedno prisotnega povpraševanja po stanovanjih za počitniške namene je povprečna cena rabljenega stanovanja še vedno najvišja na obali (obala brez Kopra 2.260 evrov na kvadratni meter) in Koper 2.070 evrov na kvadratni meter. Kot so zapisali v poročilu, so se cene tam najbolj znižale, saj je bila povprečna cena v prvem polletju letos v primerjavi z drugim polletjem 2008 na območju obale brez Kopra nižja že za okoli 30 odstotkov.

V rangu najvišjih cen je tudi Ljubljana, kjer je povprečna cena rabljenega stanovanja v prvem polletju letošnjega leta znašala 2.180 evrov na kvadratni meter. Sledi okolica Ljubljane z 1.830 evri na kvadratni meter. Rabljena stanovanja v okolici Ljubljane so bila v prvi polovici letošnjega leta v povprečju za dobrih 15 odstotkov cenejša kot v Ljubljani. V primerjavi z najvišjimi cenami pred krizo so bila v Ljubljani v povprečju cenejša za skoraj 20 odstotkov, v okolici Ljubljane pa za približno 12 odstotkov.

Cenejše tudi hiše

Povprečna cena hiše z zemljiščem se je na ravni države že pred letom in pol ustalila pri približno 800 evrih na kvadratni meter. Povprečna cena hiše v prvem polletju letošnjega leta je bila, tako kot za stanovanja, najnižja od začetka spremljanja cen. V primerjavi z drugim polletjem 2008, ko so bile cene hiš v Sloveniji najvišje in je povprečna cena znašala nad tisoč evrov na kvadratni meter, so bile v prvi polovici letošnjega leta cene hiš z zemljiščem v povprečju skoraj za četrtino nižje.

Gradijo se le enostanovanjske hiše

Poročilo še navaja, da se ljudje v kriznih časih pri reševanju stanovanjskega problema očitno vse bolj zatekajo k individualnemu investitorstvu ali samogradnji. Število izdanih gradbenih dovoljenj za enodružinske hiše se opazno povečuje, medtem ko je obseg načrtovanih gradenj stanovanjskih in poslovnih objektov rekordno nizek.

"Na postopno upadanje prometa s stanovanjskimi nepremičninami brez dvoma še vedno v največji meri vpliva zaostrena finančno-gospodarska situacija, kreditni krč bank in padanje kupne moči. Če se bo trend zmanjševanja prometa z nepremičninami v drugi polovici letošnjega leta še poglobil, bomo že lahko govorili o ponovni krizi slovenskega nepremičninskega trga," še pravijo na Geodetski upravi.

Komentarjev 4
  • ennanova 09:03 28.september 2013.

    "Levi kolk in rehabilitacijo s pogledom na Savinjsko dolino, prosim!"Imamo preko 20 zdravilišč, ki že sedaj delujejo na visoki ravni (upam samo, da je država tu toliko razumna, da ne bo dopustila da iz te ponudbe nastane nova ruska ...prikaži več Budva). Prav tako imamo vrhunske zdravnike in tudi robotika je v vzponu. Z dobrim državno-zasebnim partnerstvom, temelječem na družbenem konsenzu in ki ne ogroža javnega zdravstva temveč …http://za-misli.si/kolumne/tomaz-pangersic/1205-levi-kolk-in-rehabilitacijo-s-pogledom-na-savinjsko-dolino-prosim

  • Lavdan 15:33 27.september 2013.

    Ekonomsake fakultete pri nas bi morali zapreti, saj ne naučijo nič pametnega, razen kako se krade. Vsak butelj ve, če je ene stvari na trgu preveč, se poceni, samo naši brihtni ekonomski strokovnjaki tvezijo nekaj drugega. Ko se je zidalo ...prikaži več po celi Sloveniji in se je Janša hvalil kako dobro nam gre in se je gradbeništvo širilo kot balon in so banke dajale kredite brez zadržkov, je balon počil in sedaj je vsega preveč in nikogar, ki bi to kupil.

  • spenjac 14:49 27.september 2013.

    spmnim se intervjuja, ki ga je dal ugledni profesor iz ekonomske fakultete v LJ za TV približno 2-leti nazaj, v katerem je dejal, da ne bo več nadalnjega padanja cen nepremičnin... hahaha. mogoče kake kvalitetne novogradnje ne padajo, vse ostalo ...prikaži več pa fiiiijuuuuuu.....