Slovenija
1 ogledov

Na vidiku otroci s tremi starši

Britanske ženske bodo lahko za otrokovega očeta imenovale tudi žensko. Žurnal24 main
Znanstveniki so razvili zarodek s tremi starši, ki naj bi pomagal izbrisati množico hudih dednih bolezni, med njimi nekatere oblike epilepsije.

Znanstveniki iz Univerze v Newcastlu, ki so zarodek oblikovali iz DNK moškega in dveh žensk, verjamejo, da bo omenjena tehnika ženskam z okvaro dednega materiala preprečila prenos bolezni na svoje otroke. Tehnika naj bi pomagala ženskam, ki imajo okvarjene mitohondrije - mini organizme, ki se nahajajo v vsaki celici, imenujemo pa jih tudi celične elektrarne, saj proizvedejo večino celične energijo. Napake v DNK mitihondrija lahko povzročijo približno 50 znanih bolezni, od katerih nekatere vodijo v invalidnost in smrt. Na vsakih 6500 ljudi je vsaj en človek prizadet z boleznijo, ki vključuje odpoved jeter, slepoto, mišično distrofijo, sladkorno bolezen, gluhoto in epizode napadov, podobne možganski kapi. Trenutno za mitohondrijske bolezni ne obstaja zdravilo.

Uspešna presaditev mitohondrija
Ekipa znanstevnikov je eksperimentirala z desetimi resno okvarjenimi zarodki, ki so ostali kot posledica umetne oploditve. Tem zarodkom so v nekaj urah po nastanku odstranili jedro, ki vsebuje DNK matere in očeta, ter ga vstavili v jajčece darovalke, ki so ga pred tem oropali večine DNK. V jajčecu so pustili le tiste dedne informacije, ki nadzorujejo proizvodnjo mitohondrijev. Tako sestavljeni zarodki so se nato začeli normalno razvijati, a so jih raziskovalci uničili v šestih dneh.

Eksperimenti, ki so jih oparvili na miših, kažejo, da mitohondriji darovanega jajčeca ne vsebujejo nobenih lastnosti, značilnih za posameznika. Čeprav bo imel otrok, ki bo rojen z opisano metodo, genski material treh ljudi, pa od ženske, ki bo darovala jajčece, ne bo podedovala dela DNK, ki vpliva na izgled in druge lastnosti človeka.

Čeprav znanstveniki napovedujejo, da bi lahko tako ustvarjeni zarodki družinam, ki nosijo okvarjene mitohondrije, dali upanje na boljšo prihodnost, pa je koristnost te tehnike še daleč. Znanstveniki imajo namreč le dovoljenje za eksperimente v laboratoriju, svojih dognanj pa še ne smejo uporabiti kot način zdravljenja.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.