Slovenija
7395 ogledov

Na vidiku sprememba vremena, bo končno hladno?

Jesen
Konec tedna bo vreme še zelo milo.

"Počasi se vendarle kaže sprememba vremena, po sredini meseca bi lahko vstopili v hladnejše obdobje vremena," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. Opozarjajo sicer, da je vremenska napoved za toliko v naprej še negotova. 

"Gotovo bo zima konec tega tedna pritisnila v zahodnem delu Rusije," pišejo pri Ciklon.si. "Proti Kazahstanu se bo spustil mrzel polarni zrak z anomalijami tudi 20 stopinj pod dolgoletnim povprečjem. Pri nas bo tudi konec tedna vreme zelo milo, očitno pa bo zmagala različica, ki sem jo omenil da se bo prebudil jugozahodni veter, ki bo zlasti v soboto okrepljen, najmočnejši sunki bodo na vzhodu."

Po 15. novembru hladneje

Vremenski vzorec se po napovedih vremenskega portala v naslednjih sedmih dneh bistveno ne bo menjal. "Nad Atlantik bodo prihajali še naprej globoki cikloni, medtem ko se bo nad vzhodnim delom Evrope posledično krepil anticiklon," razlagajo pri Ciklon.si. Zlasti nad Sicilijo in Korziko, kjer se že nekaj časa ubadajo s poplavami, bo več padavin. 

Dodajajo, da se sprememba vremena kaže po 15. novembru, ko naj bi od severovzhoda začel pritekati hladnejši zrak. "To bo močna ohladitev zlasti za Balkan, kjer se soočajo z nenormalnimi anomalijami, saj so bile temperature v zadnjih dneh več kot za 10 stopinj nad povprečjem 1981-2010," razlagajo pri vremenskem portalu. 

Danes do 19 stopinj Celzija

Agencija za okolje sicer za danes napoveduje delno jasno vreme z občasno povečano oblačnostjo. "Več oblačnosti bo nad hribovitimi kraji na zahodu, a bo večinoma suho," pišejo pri Arsu. "Po nižinah v notranjosti Slovenije se bo zjutraj in dopoldne zadrževala megla ali nizka oblačnost, ponekod lahko tudi dlje. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19 stopinj Celzija."

Jutri bo delno jasno, precej bo goste koprenaste oblačnosti. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah v notranjosti Slovenije megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, ob morju okoli 10, najvišje dnevne od 14 do 18 stopinj Celzija.

Jesen | Avtor:

V soboto bo v zahodnih krajih oblačno, ponekod bo občasno rahlo deževalo. "Pooblačilo se bo tudi v osrednjih krajih," pišejo pri Arsu. "V vzhodni Sloveniji bo delno jasno. Zapihal bo jugozahodni veter. Tudi v nedeljo bo na vzhodu sončno vreme, drugod pa pretežno oblačno. Predvsem na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Še bo pihal jugozahodnik."

V sredo nas bo oplazila hladna fronta

V nedeljo bodo naši kraji na vzhodnem robu obsežnega ciklonskega območja s središčem nad severozahodno Evropo, v bližini bo vremenska fronta, ki pa se bo predvidoma proti vzhodu pomikala severno od Alp. "V začetku prihodnjega tedna se bo nad naše kraje od vzhoda razširilo območje visokega zračnega tlaka," še napovedujejo pri Arsu. "V sredo nas bo hitro oplazila hladna fronta, nato se bo spet okrepil anticiklon."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V nedeljo bo več sonca na vzhodu, na zahodu države bo oblačno z občasnimi padavinami. "Od ponedeljka do petka bodo padavine malo verjetne," pišejo pri Agenciji. "Od srede dalje bo nekoliko hladneje, bolj sončno bo na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.