Slovenija
18 ogledov

Na volišča spet 24. oktobra

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Po pričakovanju bo drugi krog lokalnih volitev v 74 občinah potekal v nedeljo, 24. oktobra.

V drugem krogu se bosta v 74 občinah pomerila kandidata, ki sta v prvem krogu dobila največ glasov. Med temi občinami so štiri mestne, Nova Gorica, Novo mesto, Kranj in Ptuj.

Volišča se bodo odprla ob 7. uri in zaprla ob 19. uri. Predčasno glasovanje bo potekalo med 19. in 21. oktobrom. V posamezni občini mora predčasno glasovanje potekati vsaj en dan, točen čas poteka pa bodo objavile občinske volilne komisije.

 

Za glasovanje po pošti se je treba prijaviti do 14. oktobra, za glasovanje na domu pa do 21. oktobra. Do omenjenih datumov se morajo prijaviti tudi volivci, ki želijo glasovati na volišču, prilagojenem za invalide.

Možno bo glasovanje na domu in po pošti. Po pošti lahko glasujejo volivci v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih, na domu pa volivci, ki se v nedeljo zaradi bolezni ne bodo mogli udeležiti volitev. Volivcem, ki so takšno glasovanje zahtevali že v prvem krogu in pri tem navedli, da želijo na enak način glasovati tudi v morebitnem drugem krogu, se ne bo treba ponovno prijaviti, ostali pa morajo zahtevo za posebno obliko glasovanja vložiti na občinsko volilno komisijo.

Še osem dni kampanje

Volilna kampanja se mora končati v petek, 22. oktobra, ob polnoči. Mediji lahko le še to soboto objavijo raziskave javnega mnenja.

Neuradni izidi bodo znani kmalu po zaprtju volišč. Uradna poročila o izidu volitev pa morajo občinske volilne komisije sestaviti najpozneje do 30. oktobra ter ga poslati sedanjim županom in državni volilni komisiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.