Slovenija
27 ogledov

Na volitvah bi zmagal Janša

nova vlada 10-02-2012 Žurnal24 main
Po rezultatih ankete, ki jo je za Dnevnik in POP TV izvedla Ninamedia, četrtina državljanov (25 odstotkov) delo vlade ocenjuje kot uspešno, 28,2 odstotka pa kot neuspešno.

Rastejo SDS, SD in NSi

Če bi bile volitve to nedeljo, bi največ, 21,7 odstotka glasov volivcev dobila SDS, sledile pa bi ji Pozitivna Slovenija (PS) s 19,1 odstotka in SD s 17,4 odstotka glasov, je pokazala anketa Ninamedie.

Na četrtem mestu bi se po rezultatih ankete znašla stranka SLS s 5,7-odstotno podporo vprašanih, sledile pa bi ji stranka NSi s štirimi odstotki, DeSUS z 2,6 odstotka in Lista Virant, ki bi jo podprlo 1,2 odstotka sodelujočih v anketi.

Ti rezultati kažejo, da je v primerjavi s prejšnjim mesecem podpora narasla  SDS, SD in NSi, nižji odstotek glasov volivcev pa bi dobile stranke DeSUS, SLS, PS in Lista Virant.

Dvomijo v uresničevanje obljub

Delo nove slovenske vlade kot uspešno ocenjuje 25 odstotkov sodelujočih, 28,2 odstotka jih meni, da vlada svoje delo opravlja neuspešno, kar 46,8 odstotka pa jih je na vprašanje o uspešnosti vlade odgovorilo z "ne vem".

Več kot polovica vprašanih meni, da nova vlada ne bo sposobna uresničiti obljub o desetodstotnem zmanjšanju javne porabe, povečanju števila delovnih mest z znižanjem davkov podjetnikom in o kadrovanju "po sposobnostih in osebnem poštenju".
Avtorji ankete ugotavljajo, da je velik odstotek vprašanih, ki ne vedo, kako bi ocenili delo nove vlade, razumljiv, saj je merjenje javnega mnenja zajelo šele prvi teden delovanja vlade Janeza Janše, ko ta razen prevzemanja ministrstev in nekaterih kadrovskih menjav ni sprejela drugih pomembnejših odločitev.

Slaba ocena za Erjavca

Na petstopenjski lestvici, kjer ena pomeni najslabšo oceno, pet pa najboljšo, bi glede na odgovore anketirancev delo državnega zbora prejelo povprečno oceno 2,84.

Prav tako na petstopenjski lestvici, kjer ena pomeni povsem nesposoben, pet pa zelo sposoben, so anketiranci ocenjevali sposobnosti ministrov nove vlade za vodenje svojih ministrskih resorjev. Najvišjo oceno - 3,56 - je prejel minister za finance Janez Šuštaršič, sledita pa mu minister za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav na drugem mestu in minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič kot tretji najbolje ocenjeni minister. Najslabše ocene so prejeli minister za obrambo Aleš Hojs, minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Komentarjev 11
  • tralala 13:05 21.februar 2012.

    Nimajo fukcije, da bi razumeli. Oni razumejo samo führerjeva navodila.

  • Žurnalček 19:14 20.februar 2012.

    Zopet klobasate traparije. Stvar je v tem , da so se volilci ZJ zopet vrnili k svojim stalnim strankam . Tako tudi jaz. Zato je tudi tako zrasla SD . Rezultati ankete so pravilni, vendar če bi se na listi ...prikaži več PS zopet kandidiral ZJ , bi zopet dobil polovico glasov SD in tako zopet zmagal na volitvah. Razumete al ne razumete črnuhi ?

  • tralala 08:20 20.februar 2012.

    Natanko tako, izgubil je proti starim, splektarskim mačkom. Opankar je bil malo naiven..