Slovenija
8082 ogledov

Zmaga za Šarca, drugo mesto Janši

Marjan Šarec
1/4
Saša Despot
Vlado, ki opravlja tekoče posle, podpira 30,6 odstotka vprašanih, podpora ji je po odstopu premierja Mira Cerarja narasla.

Ne podpira je 57,4 odstotka, neopredeljenih pa je 12 odstotkov vprašanih, kaže anketa, ki jo je za POP TV izvedla Mediana Pulse.

Če bi bile volitve v DZ danes, bi si največ mest zagotovila Lista Marjana Šarca (14,6 odstotka).

Anketa kaže, da bi se na drugo mesto uvrstila SDS z 10,8 odstotka glasov, na tretje mesto pa SD z 8,8 odstotka podpore. Sledita ji SMC s 5,8 in Levica s 4,2-odstotno podporo. NSi bi volilo 3,8 odstotka vprašanih, stranko DeSUS pa 3,3 odstotka vprašanih.

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja. Anže Petkovšek

Tem strankam z dvema odstotkoma podpore sledi Lista novinarja Bojana Požarja, tej pa Stranka Alenke Bratušek (1,8 odstotka podpore), Zeleni Slovenije (1,5 odstotka), SNS (1,3 odstotka) in Združena desnica (en odstotek). Preostale stranke so prejele manj kot odstotek podpore.

18,7 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi volili, 9,4 odstotka jih ne bi volilo nobene od naštetih strank, 10,8 odstotka vprašanih pa se volitev ne bi udeležilo.

Vprašani so poleg dela vlade ocenjevali tudi delo parlamenta. To kot uspešno ocenjuje 13,5 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 68,1 odstotka anketiranih. 18,3 odstotka jih je bilo neopredeljenih.

Na lestvici priljubljenosti politikov se je na prvo mesto ponovno uvrstil predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in kamniški župan Marjan Šarec. Na četrto, peto in šesto mesto so se uvrstili predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan ter vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec.

V. d. predsednika NSi Matej Tonin je zasedel sedmo mesto in se tako uvrstil neposredno pred svojo predhodnico na čelu stranke Ljudmilo Novak. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je s 14. mesta skočil na deveto. Na 10. mesto se je uvrstil predsednik Dobre države Bojan Dobovšek.

Miro Cerar | Avtor: Saša Despot Miro Cerar Saša Despot

Od prvakov parlamentarnih strank sta med prvimi dvajsetimi še predsednik DeSUS Karl Erjavec na 14. in prvak SDS Janez Janša na 19. mestu. Na 20. mestu je pa je Franc Kangler iz Združene desnice.

Sodelujoče v anketi so povprašali tudi po stališčih o odstopu predsednika vlade in o stavkah v javnem sektorju. Po mnenju večine (51,1 odstotka) je Cerar s svojim odstopom ravnal pravilno, po mnenju 32,9 odstotka pa napačno. 16 odstotkov vprašanih je bilo neopredeljenih.

Odstop je presenetil 60,9 odstotka anketiranih, 25,9 odstotka pa jih nad to potezo ni bilo presenečenih. 13,1 odstotka jih je bilo tudi glede tega vprašanja neopredeljenih.

Stavke šolnikov ne podpira 55,8 odstotka vprašanih, podpira pa jo 37,7 odstotka. 4,3 odstotka vprašanih se ni opredelilo, 2,2 odstotka anketiranih pa ni želelo odgovoriti.

Anketo je opravila Mediana Pulse na vzorcu 717 državljanov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 70
  • Kar Neki Furli 13:48 28.marec 2018.

    Ma dejte no gmah s temle Šarceem že za enkrat.

  • Kar Neki Furli 13:47 28.marec 2018.

    Ma dejte no gmah s temle Šarceem že za enkrat.

  • dragec 17:35 27.marec 2018.

    Samo ne albaneza