Slovenija
148 ogledov

Na vozičku po ugrizu klopa na domačem vrtu

Tzlepotazdravje 20.10.11, klop, foto: shutterstock Shutterstock
V okoljih, kjer posameznik zboli za klopnim meningoencefalitisom, začnejo ljudje intenzivno razmišljati o cepljenju. Klopi ne izbirajo kraja, okužene najdete tudi na domačem vrtu.

"Sam sem leta 2012 za klopnim meningoencefalitisom zbolel po vbodu klopa na domačem vrtu. Zaradi posledic bolezni sem kar 110 dni preživel v intenzivni negi na UKC Ljubljana, osem mesecev na invalidskem vozičku, potrebnih je bilo kar pet mesecev rehabilitacije na URI Soča, da sem lahko ponovno shodil. Posledice pa seveda čutim še danes, saj še vedno težko premikam roke,“ svojo izkušnjo opisuje Stanko Martinjak, ki je prebolel klopni meningoencefalitis. 


Slovenija se uvršča med endemske države z najvišjo obolevnostjo v Evropi. Število obolelih s klopnim meninogencefalitisom (KME) iz leta v leto niha, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Najvišja obolevnost za KME je na Gorenjskem in Koroškem, pa tudi na območju Cerknice in Ribnice v ljubljanski regiji ter na območju Mozirja v celjski regiji. "Lani je bilo na NIJZ prijavljenih 308 obolelih za KME, letos do konca septembra je bilo prijavljenih 90 obolelih. V povprečju zboli okrog 250 oseb letno,“ pojasnjujejo na NIJZ. Med obolelimi je delež otrok mlajših od 15 let okrog 10 odstotkov. 

Cepljenje se priporoča osebam, starejšim od enega leta, kontraindikacija za cepljenje proti KME je huda preobčutljivost za jajčne in piščančje beljakovine. Kljub velikemu številu obolelih je precepljenost majhna. Po podatkih za leto 2013 se redno cepi 7,3 odstotka prebivalcev. 

Med dejavniki za nizko precepljenost proti KME so po oceni NIJZ prenizka osveščenost o možnosti cepljenja proti KME ter relativno visoka cena cepiva. Pri nas sta na voljo cepivi dveh proizvajalcev, ki sta zelo podobni (vsebujeta skoraj identičen evropski podtip virusa KME), obe cepivi sta varni in visoko učinkoviti (več kot 95 %), pravijo.

Akcija cepljenja po znižani ceni

Zdravstveni dom Ljubljana v petek organizira akcijo, v sklopu katere bodo omogočili cepljenje proti KME po znižani ceni. Izvajali ga bodo med 8. in 18. uro na šestih lokacijah zdravstvenega doma Ljubljana. "Za izvedbo akcije Zdravo v naravo smo se odločili zaradi preventivnega in vzgojnega delovanja, h kateremu stremi Zdravstveni dom Ljubljana. Cena cepljenja proti KME na odmerek bo na ta dan znašala 30 evrov tako za odrasle kot za otroke. Cepljenje pa bo v šestih enotah ZD Ljubljana na voljo vsem posameznikom, ki se bodo odločili za cepljenje, ne glede na to iz katerega kraja oziroma enote prihajajo. Prav tako se lahko odločijo za prvi, drugi ali tretji odmerek cepiva oziroma 'poživitveni odmerek',“ pravi asist. mag. Nena Kopčavar Guček, dr. med., spec. "S cepljenjem proti KME lahko preprečimo težke posledice, ki jih povzroča bolezen. Cepivo je varno, saj ne vsebuje živih povzročiteljev virusa. Prav tako pa lahko cepljenje proti KME opravimo sočasno z drugimi trenutno aktualnimi cepljenji, kot je na primer cepljenje proti gripi, hepatitisu B ali pnevmokoknim okužbam."


Idealen čas za prvi odmerek cepiva je jesenski čas, čeprav lahko prvi odmerek cepiva dobite kadarkoli v letu. Prvemu odmerku sledita drugi odmerek v obdobju enega do treh mesecev in tretji odmerek čez pet do 12 mesecev od prejema drugega odmerka. Prvi poživitveni odmerek je potreben čez tri leta, kasneje pa na pet let. 

"Ko kdo zboli, začnejo intenzivno razmišljati o cepljenju"

"Za cepljenje proti KME se pacienti ne odločajo, če premalo ali sploh ne poznajo bolezni in možnih posledic ter možnosti preprečevanja, ali jim samoplačniško cepljenje predstavlja previsok strošek. Toda v okoljih, kjer določena oseba zboli za KME in ji prebolela bolezen pusti celo trajne posledice, sorodniki ali znanci bolnika začnejo intenzivno razmišljati o cepljenju in se zanj tudi odločijo. Šele takrat verjamejo, da je korist cepljenja večja od trpljenja zaradi bolezni," pravi Katerina Bubnič Sotošek, dr. med., spec. družinske medicine. "V svoji praksi opažam, da se pacienti najpogosteje odločajo za cepljenje proti KME, če jim to svetujemo zdravniki in ga tudi izvajamo. Pomembno je, da imamo zdravniki in medicinske sestre določeno znanje o bolezni ter pozitivno stališče in prepričanje o cepljenju in cepivih. Pacienti medicinskim sestram in nam zaupajo."

Kaj je klopni meninogencefalitis?

Klopni meningoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki jo prenašajo okuženi klopi. "Prva faza bolezni poteka kot kot neznačilna vročinska bolezen, ki traja ponavadi dva do štiri dni, z bolečinami v mišicah, utrujenostjo, glavobolom. Druga faza bolezni se izraža z znaki prizadetosti osrednjega živčevja, s simptomi in znaki, ki so sicer podobni kot pri drugih akutnih virusnih meningoencefalitisih. Vendar takrat bolniki ponavadi poiščejo zdravniško pomoč in diagnoza je relativno hitro postavljena," na vprašanje, ali bolniki prepozno prepoznajo znake, odgovarjajo na NIJZ.

Pri starejših bolnikih se večkrat pojavlja encefalitična oblika. Pri starejših od 60 let se pogosteje pojavlja resen potek bolezni, ki lahko vodi v paralize in večkrat pušča trajne posledice. Pri okrog tretjini odraslih bolnikov se razvije postencefalitični sindrom, lahko s kognitivno ali nevropsihiatrično motnjo (zmanjšana toleranca na stres, slabši spomin, motnje ravnotežja, glavobol, motnje govora, slabši sluh, pareze).

Komentarjev 2
  • nihilumbra 13:32 08.oktober 2014.

    Nisem zagovornik cepljenja (sezonska gripa, H1N1 ipd.), ampak ko je v naši družini mama zbolela za KME, smo se šli vsi ožji družinski člani cepit - tudi najmlajši. Nobenih stranskih učinkov. Smo sicer z okuženega območja in se precej gibljemo ...prikaži več po gozdovih, ampak okuženega klopa lahko dobiš tudi v Tivoliju, kot ga je gospa, ki je na infekcijski kliniki ležala v postelji zraven mame. Vsakomur svoje, ampak ko enkrat vidiš dolgotrajen in mučen postopek ozdravitve (zdravila ni, samo lajšajo grozne sindrome) in posledice, ki jih pusti bolezen, se vprašaš, če je vredno, da zaradi strahu pred cepivi ali pa navsezadnje zaradi cene cepiva še sam kaj takega stakneš in nosiš posledice celo življenje.

  • erikkk 10:40 08.oktober 2014.

    Spet oglaševanje cepiv ...zaradi nekoga ki je pristal na invalidskem vozičku ... mislim da preden oglašujete cepiva dajte še dokaze da je človek res na vozičku zaradi klopa...v nasprotnem to pomeni zavajanje ...