Slovenija
23 ogledov

Na vrh Mercatorja Lahovnik

lahovnik bobo Žurnal24 main
Novi nadzorni svet Mercatorja se je danes sestal na ustanovni seji. Za svojega predsednika je imenoval Mateja Lahovnika.

Nadzorniki so za svojega predsednika izbrali ekonomista in nekdanjega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika. Po novem nadzorni svet Mercatorja šteje devet članov, in sicer šest predstavnikov kapitala in tri predstavnike zaposlenih. Predstavniki lastnikov v nadzornem svetu so Matej Lahovnik, Marjeta Zevnik, Boris Galić, Rok Rozman in Zdenko Podlesnik.

Na skupščini je bila v nadzorni svet kot predstavnica Pivovarne Laško imenovana tudi Mirjam Hočevar, ki pa je prejšnji teden s tega položaja odstopila. Tako nadzorni svet trenutno šteje le pet predstavnikov kapitala.

Kakšna odpravnina čakaa Debeljaka

Nadzorniki so pregledali tudi individualne pogodbe uprave Mercatorja, ki je dan pred skupščino napovedala odhod. Glede na pogodbe bo lahko odšli šele 30. septembra. V primeru, da se odpravijo prej, bi se z njimi morali dogovoriti glede odpravnin, pišejo Finance.

Predsednik uprave Žiga Debeljak o odpravninah ni želel govoriti. So pa v časniku Finance izračunali, kakšne bi bile po pogodbi Debeljakovega predhodnika Zorana Jankovića, ki je bil razrešen novembra 2005.

Po njihovih podatkih je imel Janković pogodbo pri kateri bi brez plače ostal le, če bi ga razrešili krivdno. Če bi sam želel oditi bi mu pripadalo 12 plač, 24 pa, če bi ga predčasno želeli zamenjati lastniki. Poleg tega je Janković še šest mesecev prejemal plačo, v službo pa ni hodil.

Pri Žigi Debeljaku bi to pmenilo naslednje: 12 (fiksnih) plač pomeni 165 tisoč evrov, 24 plač pa 330 tisočakov. Ker je Debeljak že povedal, da lahko v službi ostane še šest mesecev po (napovedanem) odstopu, to pomeni še 82.500 evrov, skupaj lahko Debeljak torej dobi do 412.500 evrov bruto odpravnine.

Komentarjev 4
  • mnja 14:36 10.april 2012.

    g. Lahovnik je v času boja uprave Mercatorja z Agrokorjem (par mesecev nazaj) izrazito navijal za prodajo Mercatorja - tako da vem zakaj je postal prva izbira nadzornega sveta..

  • chamil 14:24 10.april 2012.

    kaj ma dm s tem?

  • graff 12:22 10.april 2012.

    Jaz pa sem mislil, da bodo v vrh imenovali Radićevo, Biščaka, Kopača in Golobiča.