Slovenija
20 ogledov

Na vrsti so odškodnine

Predor Markovec Barbara Milavec
Predor Markovec. Zaradi gradnje poškodovane nekatere hiše nad predorom.

"Bali smo se, da bo huje," pravi Boštjan Lovšin, predstavnik krajanov v Žusterni, ki so se organizirali v komisijo za nadzor nad načrtovanjem in gradnjo predora Markovec. Ob koncu gradnje se je izkazalo, da je poškodovanih približno deset hiš, ki stojijo na kritičnem odseku nad območjem predora.

Večinoma gre za škodo zaradi razpok na zgradbah, balkonih in tam, kjer so položene keramične ploščice, zgodilo pa se je celo, da je počila temeljna plošča hiše. Lastniki zato škodo na svojih nepremičninah ocenjujejo različno – od tisoč pa tudi do deset tisoč evrov.

Za kritje škode jamči Dars

"Večji škodi smo se izognili tako, da pri delih v predoru ni bilo toliko miniranja, kot je bilo sprva predvideno," pravi Lovšin. Krajani so si izbojevali dogovor, da bo povzročeno škodo, ki bi na hišah nastala zaradi del, kril izvajalec, zanj pa bo jamčil tudi investitor, to je Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars). Pred začetkom gradnje so na 57 hišah, ki stojijo nad predorom, izvedli popis stanja, zdaj pa si bo avstrijski izvajalec del Alpine Bau ogledal poškodbe. "Poplačilo škode je pogodbena obveznost izvajalca in k temu ga bomo pozvali čim prej," v Darsovem imenu potrjuje Marjan Ortar. Oškodovanci naj bi izplačila dočakali do spomladi.

Jeseni prva vozila

Skozi predor naj bi prva vozila zapeljala jeseni. Med deli, ki še čakajo na izvajalce, sta elektro-strojna oprema predora (neizbrani ponudniki so se pritožili, kar utegne dela zavleči) in ureditev cestnih priključkov. Na izolski strani morajo izseliti še dve družini. Ker imata obe že zgrajeni nadomestni hiši, na Darsu zapletov v zvezi s tem ne pričakujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.