Slovenija
425 ogledov

Na vrt posadite lipo

Junija bo najljubša izbira žuželk cvetoča lipa. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Med. Čebelam lahko pomagate tudi s sajenjem pravih rastlin.

Izbira vrtnih rastlin je za ohranjanje čebel še kako pomembna, saj niso vse primerne za čebeljo pašo. Po podatkih Čebelarskega društva Laško je v Sloveniji okrog tisoč vrst rastlin, na katerih lahko čebele nabirajo nektar. S sajenjem teh na svojem vrtu ali sadovnjaku lahko čebelam pomagate preživeti.

Smreka, kostanj, akacija
Medovitih dreves (takih, ki dajejo med) je veliko, med najbolj znanimi so divji kostanj, smreka, akacija, lipa in hrast. Poleg njih so medovite na primer leska, robinija, jablana in češnja, primernega je tudi veliko drugega sadnega drevja. Čebelarji so zato lani v veliki akciji po Sloveniji posadili 6.800 sadik lipe, letos se jim lahko pridružite tudi vi.

Naj raste travniško cvetje

Čebele imajo zelo rade tudi pisano travniško cvetje. Namesto da ga z vrtne trate odstranjujete za vsako ceno, je zato bolje, da ga pustite rasti in vzcveteti. Naj vaš vrt postane travniški raj – čebele vam bodo hvaležne. Odlična izbira so poleti tudi sončnice, na katerih čebele nabirajo propolis, bogat vir hrane za čebele pa sta tudi navadni bršljan in detelja.

Med okrasnimi rastlinami so mnoge prijazne čebelam. Take so na primer kovačnik, spomladanska in jesenska resa, beli žafran in veliki zvonček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.