Slovenija
803 ogledov

Na vsako steklenico piva sliko očeta, ki pretepa otroka

tobak Saša Despot
Nekaj krat sem poskusil; tudi kot mulc, ki misli, da je s čikom v ustih bolj kul. Na srečo se nisem navlekel. Cigarete so mi smrdele takrat in mi še vedno.

Kolumnisti 19.08.10, david jug, bostjan tacol | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Danes mi je sicer vsaj na papirju ljubezensko razmerje med kavo in tobakom morda nekako logično, še vedno pa mi ne gre v glavo, zakaj bi si nekdo po nedeljskem kosilu z govejo juho, telečjo pečenko, tenstanim krompirjem in jabolčno čežano okus v ustih uničil s prižgano cigareto. Predvidevam, da je to približno tako, kot se meni med takšnim kosilom prileže kozarec rdečega vina, nekomu tretjemu pa multivitaminski sok in sladica. 

Nikomur nič ne očitam, pač, vsakemu svoje. Ne sprejmem pa neke druge plati strupenih razvad, naj gre za tobak, alkohol ali sladkor. Ravnanja države, namreč. Na križ je pribila kadilce. Že pred leti se je odločila, da jim bo prepovedala kajenje v lokalih, pred nekaj tedni je šla še korak dlje in odredila, da je treba na tobačno embalažo natisniti posledice, ki jih prinaša kajenje: izpadli zobje, črna pljuča, krvav robec zaradi pljučnega raka … 

Razlog: zdravje državljanov. Argument pa med drugim podatki, ki kažejo, da je petina kadilcev po prejšnji spremembi protitobačne zakonodaje razmišljala o prenehanju kajenja, bolnišnice pa so zabeležile šest odstotni padec hospitalizacij zaradi srčnega infarkta. 

Da ne bo nesporazumov, ja, seveda podpiram omejevanje kajenja. Iskreno, kadilci se mi prav nič ne smilijo, ko morajo pozimi po dozo nikotina na mraz. 

Toda praktično v istem trenutku, ko je padla odločitev o enotni embalaži cigaret, so poslanci odpravili omejitev prodaje alkohola na športnih prireditvah. Torej, ne le, da država ne naredi ničesar, s čimer bi omilila porabo alkohola, pijančevanje še popularizira. Če parafraziram en za lase privlečen argument, ki sem ga slišal med predlagatelji: navijači pridejo na športni dogodek pijani; mar ni bolje, da se ga napijejo na dogodku in ima še klub, ki zadevo organizira, nekaj od tega, kot pa da pred tem pijejo v sosednjem lokalu. 

Za vse pretepene otroke, razpadle zakone in uničena življenja jim, kot kaže, ni mar. Tudi za zdravje državljanov, tako čislano krilatico pri omejevanju kajenja, ne. Kljub vsem primerom ciroze jeter in ostalih bolezni, da energije, ki se vloži v posameznika med odvajanjem od alkohola, niti ne omenjam. 

Bi morala biti na vseh alkoholnih pijačah embalaža s fotografijo očeta, ki pretepa otroka oziroma soprogo, ali pa slika jeter, ki jih je uničil alkohol? Morda. A tukaj se kmalu ujamemo v zanko, kje postaviti mejo. 

V Sloveniji je petina prebivalcev predebela – ne bom dosti zgrešil, če rečem, da večina zaradi sladkorja. Kakšne so posledice? Bolezni srca, kap, visok pritisk, sladkorna bolezen, rak … 

Bi vas na čokoladah, bonbonih, kokakolah in oranžadah motile fotografije zob, ki jih je uničil karies, ali pa slike predebelih otrok? Zakaj imajo lahko takšno embalažo cigarete, ne pa čokolada? Sladkor ni tako škodljiv kot alkohol in tobak, boste dejali. Pa kaj še! Raziskave kažejo, da sladkor na možgane deluje podobno kot kokain in zato hitro pripelje tudi do odvisnosti. 

Ne bom sodil, ali so takšni ukrepi primerni ali ne, je pa dejstvo, da bi morala biti politika države do vseh teh treh "drog" vsaj približno enaka. Je pa diametralno nasprotna. Tobak postaja državni sovražnik številka ena, kmetijski minister dela reklamo teranu, kot da bi bilo od tistih deset primorskih vinarjev odvisno slovensko gospodarstvo, za posledice prekomerne rabe sladkorja pa se vsem gladko … 

david.jug@zurnal24.si 

Komentarjev 43
  • bP 18:57 11.junij 2017.

    Mi se pogovarjamo o alkoholu ne o vožnji. Mimogrede imam vozniško dovoljenje preko 40 let, pa še nisem imel ene prometne nesreče, pa sem tudi kdaj kakšno pivo spil.

  • Pokerhontas 10:15 09.junij 2017.

    So znani primeri voznikov tovornjakov z diagnozo ciroza jeter samo zato ker je človek na poti spil po 3 l radenske. Pa ni preveč dodanega sladkorja ali alkohola. Nezavedno ljudje tudi tako sebi škodujejo.

  • Pokerhontas 10:12 09.junij 2017.

    "MORAMO"? SO SORRY, ni treba. Imaš možnost javnega prevoza s čimer bi lahko pripomogel družbi in okolju. Plus carpool varianta če ti ne ustreza zabijanje časa z vlaki in avtobusi.