Slovenija
2 ogledov

Na vseh kontinentih s plesom proti nasilju

Ples žensk proti nasilju
1/4
Anže Petkovšek
V okviru svetovne akcije "vstaja ene milijarde", s katero želi svetovno aktivistično gibanje V-day s plesom spodbuditi osveščanje med ljudmi o nasilju nad ženskami, so danes v Ljubljani in Kopru zaplesale tudi Slovenke.

Koreografije so se udeleženci lahko naučil na spletu.

Akcija proti nasilju nad ženskami in dekleti je sicer potekala na vseh kontinentih, v skoraj dvesto državah. Kot so na spletu zapisali pobudniki dogodka, "gre za največjo mednarodno akcijo doslej". Organizatorji želijo preseči število ene milijarde udeležencev, prvi pa so zaplesali na otoku Samoa.

Plesali tudi poslanci

Podporo akciji so izrazili tudi v Evropskem parlamentu, kjer je v znak podpore zaplesalo več poslank in poslancev, tudi Mojca Kleva Kekuš.

Na spletni strani Evropskega parlamenta so še zapisali, da je odbor za enake možnosti in pravice žensk prejšnji teden sprejel tudi resolucijo o nujnosti odprave nasilja nad ženskami. Njegov predsednik, švedski poslanec Mikael Gustafsson, je ob tem dejal, da se morajo ženske počutiti varne, ukrepati pa je treba sedaj.

Statistika za Evropsko unijo medtem kaže, da je približno 45 odstotkov vseh žensk žrtev nasilja. Od tega petina žensk v EU trpi zaradi nasilja v družini, več kot ena od desetih žensk pa je žrtev spolnega nasilja, ki vključuje uporabo sile. Za prijavo dogodka se jih odloči le med štiri in deset odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.