Slovenija
14 ogledov

Na YouTubu grozili Janši

Janez Janša grožnja youtube Youtube
Na YouTubu se je danes pojavil videoposnetek z naslovom Slovenija bo Janša zgrabila za jajca. "Sporočilo je jasno. Predsednika je očitno treba likvidirati," so video komentirali pri SDS, kjer pričakujejo ukrepanje.

"Pričakujemo, da bosta policija in informacijska pooblaščenka ukrepali v skladu z zakonskimi pristojnostmi," so v odzivu na video zapisali pri SDS.

V videoposnetku najprej Janši na naslovnici časopisa Žurnal s škarjami prereže usta in jih zamaši z žogico, sledi pa del, kjer se na Janšo uperi merek ostrostrelske puške. "Sporočilo je jasno. Predsednika je očitno treba likvidirati," so zapisali pri SDS.

"Vsekakor se distanciramo od avtorja in vsebine videoposnetka. Obžalujemo, da je bila naša sobotna naslovnica zlorabljena za politično obračunavanje in grožnje. Tudi sami preučujemo možnost ukrepanja zoper avtorja posnetka," je povedal odgovorni urednik Žurnala in Žurnala24 Matej Košir.

"Od policije in informacijske pooblaščenke pričakujemo ukrepanje v skladu z zakonskimi pooblastili. Za morebitni kazenski pregon zoper odgovorno osebo bomo vsekakor dali naše soglasje," pa so še sporočili iz SDS.

Policija preverja in zbira informacije

"Policija na podlagi uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, zbira in vrednoti informacije, ki bi lahko vplivale na varnost varovane osebe. V konkretnem primeru videoposnetkov, ki so se pojavili v javnosti, policija ocenjuje vpliv teh na stopnjo ogroženosti varovane osebe," je sporočil Vinko Stonjšek s Policijske uprave Ljubljana.

Bodo pa preverili tudi vse okoliščine omenjenega primera. Stonjšek pa je dodal še, da navedeni posnetki vsebujejo elemente kaznivega dejanja ogrožanja varnosti, ki se, skladno z 52. členom zakona o kazenskem postopku, preganja na predlog oškodovanca.

Infomacijski pooblaščenec ni dobil prijave

Informacijski pooblaščenec ni prejel nobene prijave v zvezi z videoposnetkom, po njegovem vsebinskem ogledu pa tudi ugotavlja, da očitno ne gre za kršitev s področja varstva osebnih podatkov in dostopa do informacij javnega značaja, za kateri je pristojen informacijski pooblaščenec. Kot je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar zapisala v odgovoru za STA, v tem primeru nimajo pristojnosti, da bi ukrepali. Informacijski pooblaščenec namreč ni organ, ki bi imel zakonska pooblastila za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj.

"Ob tem menimo, da je tovrstne grožnje treba obravnavati resno, in predlagamo, da se s prijavo takoj obrnete na policijo, ki je pristojna za odkrivanje storilcev in preiskovanje kaznivih dejanj, ali na pristojno državno tožilstvo, kamor lahko vložite kazensko ovadbo," še pojasnjuje informacijska pooblaščenka.

Komentarjev 12
  • privat 20:51 17.april 2012.

    verjetno res njegova policija zbira podatke kdo je napisal ,kaj se bo nekoč zgodilo?? Še razmišljat človek ne more??

  • bojovi 13:37 17.april 2012.

    Zokiju grozili enkrat med tem časom so JJ že trikrat če se ne motim.

  • Žurnalček 00:09 17.april 2012.

    Če se dobro spomnim , je bil tale od ljudstva neizvoljeni hohštapler , najvročerkvnejši zagovornik večinskega sistema ! Poštenost in načelnost za kozlat !