Slovenija
25 ogledov

Na zadnji pogon

“Sramujem se, da živimo v taki državi, kjer se z anonimnimi ovadbami poskuša dis Žurnal24 main
Kazensko ovadena zaradi domnevno negospodarnega ravnanja pri nakupu reševalnih vozil.
Že druga ovadba
Nujna pomoč. Anonimneži so v nekaj dneh tako že drugič kazensko ovadili Gordano Živčec Kalan. Po poročanju medijev so jo pred dnevi ovadili zaradi domnevne prekoračitve pooblastil, zlorabe položaja in povzročitve večje premoženjske škode, ker naj bi domnevno privolila v ukinitev nujne medicinske pomoči ponoči, ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Skupina anonimnih izolskih reševalcev je na protikorupcijsko komisijo in na Nacionalni preiskovalni urad poslala kazensko ovadbo zaradi nevestnega dela pri nakupu urgentnega in reševalnega vozila zoper Gordano Živčec Kalan, vršilko dolžnosti direktorice Zdravstvenega doma (ZD) Izola. Na protikorupcijski komisiji ter na policiji so nam prejem ovadbe potrdili in dejali, da zadevo obravnavajo.

Dvo- namesto štirikolesni
Kot so v ovadbi zapisali reševalci, naj bi bil po njihovem mnenju razpis negospodaren, s tako konfiguracijo vozila pa naj bi se ogrožalo tudi življenja reševalcev in pacientov. Skupina Živčec Kalanovi očita, da je bil v razpisu kot pogoj zahtevan zadnji pogon na vozilih, čeprav naj bi pogon na vsa štiri kolesa imela večina novih reševalnih vozil. Kot pravijo, bi lahko za nižjo ceno namesto mercedesa na zadnji pogon dobili vozilo znamke Ford ali druge znamke na štirikolesni pogon. Na spornost nakupa vozil je opozoril tudi župan Igor Kolenc, ki je novim predstavnikom občine v ZD naložil, naj nakup preverijo. Radivoj Nardin, član sveta zavoda (SZ), nam je dejal, da zadeve še niso obravnavali, saj se SZ v novi obliki še ni sestal, ker zavod za zdravstveno zavarovanje predstavnikov 
zavarovancev še ni potrdil.

50 tisoč evrov bi Živčec Kalanova po mnenju člana sveta zavoda lahko prihranila pri nakupu vozil.

50 tisočakov ceneje
“Takoj ko bodo imenovani vsi člani, bomo zadevo obravnavali. Obstaja namreč sum, da je bil razpis prirejen enemu ponudniku in enemu tipu vozila. Prav tako je Živčec Kalanova presegla pooblastila, ker ni dobila soglasja Občine Izola, torej ustanovitelja, za dolgoročni kredit oziroma najem lizinga za vozila,” pravi Nardin in dodaja, da je prejel pisno izjavo enega od ponudnikov, ki zatrjuje, da bi lahko ponudil enaka vozila za 50 tisoč evrov ceneje.

Drugi vozniški izpit
Živčec Kalanova odgovarja, da je bil razpis transparenten in po evropskih standardih ter da takšno vozilo ni mogoče dobiti ceneje. “Če je kdo lahko ponudil vozilo ceneje, zakaj se ni prijavil na razpis?” sprašuje. Glede razloga, zakaj so naročili vozila na zadnji pogon, pa odgovarja, da so vozila na pogon na štiri kolesa bistveno težja in morajo reševalci zato imeti drugačen vozniški izpit ter da jih zato ne bi mogli uporabljati vsi zaposleni v Reševalni službi Slovenske Istre. “Prejšnji občinski svetniki so bili seznanjeni s planom nakupa in ga tudi odobrili,” pravi in dodaja, da ji je sedanji župan Kolenc obljubil, da se bo pogovoril tudi z drugimi obalnimi župani, da bi pri nakupu prispevali sredstva, saj se ta vozila uporabljajo za vse tri obalne občine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.