Slovenija
20 ogledov

Na zahodu reke še naraščajo

Brest, poplave Andreja Zdravje
Ojezerjene površine na območju Ljubljanskega barja, Dolenjskega in Notranjskega krasa ter v porečju reke Pivke se bodo danes še nekoliko povečale.

Poplavne vode se po večini državi umirjajo, ojezerjene površine na območju Ljubljanskega barja so se ustalile, na Dolenjskem in Notranjskem krasu ter v porečju reke Pivke pa se še nekoliko povečujejo. Reke Ljubljanica, Krka, Drava v spodnjem toku in Sava v srednjem in spodnjem toku poplavljajo na območju pogostih poplav. Drava še lahko poplavlja na izpostavljenih mestih ob strugi na odseku med Mariborom in mejo s Hrvaško.

V nedeljo in ponedeljek se bo vodnatost rek po državi počasi zmanjševala, obseg ojezerjenih površin na kraških poljih pa se bo ohranjal.

Rdečega alarma ni več

Po napovedih poveljnika republiške civilne zaščite Srečka Šestana se je stanje ponoči umirilo tako na ilirskobistriškem območju kot na Cerkljanskem. Nekaj več težav še ostaja na območju Ljubljanskega barja in v delih Ljubljane.

Opozorilo  | Avtor: Arso Arso
Šestan je pojasnil, da so na ilirskobistriškem območju ponoči vode upadle za 70 centimetrov. Tudi na območju Cerknice so se vode večinoma že vrnile v struge. Po njegovih besedah pa je prišlo do izpada električne energije v Logatcu in na Vrhniki, kjer je voda zalila transformatorsko postajo. Brez energije je tako še vedno okoli 400 gospodinjstev.

Agencije za okolje je sicer v petek popoldne za osrednji in južni del države razglasila rdečo, najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti, ki pa jo je danes zjutraj znižala na oranžno. "Če bodo obveljale najnovejše vremenske napovedi, se bodo poplavne razmere v državi še naprej izboljševale," je dodal Šestan.

V Ilirski Bistrici na pomoč priskočili vojaki

V Cerknici, kjer so se bali najhujšega, se je voda Cerkniščice že vrnila v strugo. Razmere so bile podobne kot preteklo noč, vendar so gasilci situacijo uspeli obdržati pod nadzorom. Glavne prometne povezave so normalno prevozne, previdnost zaradi morebitnih vdornih jam ni odveč.

Tudi na območju Ilirske Bistrice se stanje umirja. Nivo reke Reke je upadel za meter in pol, gasilcem pa je v jutranjih urah na pomoč prihitelo okoli 30 vojakov, ki bodo pomagali pri sanaciji. Voda je sicer ponoči ogrožala okoli 50 objektov, trenutno pa tri objekte ogrožajo zemeljski plazovi. Eno družino so iz preventivnih ukrepov evakuirali, začasno se je nastanila pri prijateljih. Danes gasilci in vojaki večinoma pregledujejo teren. Nastala je gmotna škoda, življenja ljudi pa niso ogrožena.

Umirja se tudi Drava

Reka Drava je minulo noč nekoliko upadla in posredovanja civilne zaščite niso bila potrebna. Po podatkih Dravskih elektrarn Maribor bi lahko pretoki glede na napovedi avstrijskih elektrarn danes čez dan naraščali, a naj ne bi dosegli niti včerajšnjih vrednosti. Kot je za povedal tehnični direktor Dravskih elektrarn Maribor Andrej Tumpej, se padavine v Avstriji nadaljujejo, a kljub temu ne pričakujejo takšnega pretoka kot v petek: "Lahko se bo povečal, a ne tako kot včeraj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.