Slovenija
3255 ogledov

Na zavodu in v penziji, pa mora doplačati dohodnino

dohodnina 2017 Žurnal24 main
Od pokojnine in nadomestila za brezposelnost mora bralec doplačati 65 evrov dohodnine.

Večino leta sem bil na zavodu, potem se se upokojil in dobil tri pokojnine, zdaj pa moram doplačati 65 evrov dohodnine, pravi naš bralec. Sprašuje se, ali akontacije dohodnine pravilno ne odvaja zavod za zaposlovanje ali ZPIZ. 

Zdaj upokojenec se je lani septembra upokojil, lani dobil je tri pokojnine po približno 650 evrov. Pred tem je bil na zavodu za zaposlovanje, dobival je približno 700 evrov neto nadomestila. 
Celo od pokojnine v višini tisoč evrov se dohodnina ne plača, tako da mu ni jasno, kdo mu je narobe odvajal dohodnino. Kot kaže, bo ob 65 evrov le zato, ker ni bil upokojen celo leto. 

Zavod dohodnino računa po predpisih

Od nadomestila za primer brezposelnosti se obračuna akontacija dohodnine enako kot od plače. Najvišje nadomestilo za primer brezposlenosti je 892,50 evrov bruto, zato se pri vseh izplačilih upošteva najvišja splošna olajšava, ki je 543,32 evra (olajšava je tako visoka za dohodke do 905,53 evra). 

Pri višjih dohodkih je (mesečna) olajšava le 275 evrov, zato bi moral dohodnino morda doplačati, če bi njegovi skupni prihodki presegli mejo za višjo olajšavo. 

A naš bralec s skupnimi letnimi prihodki ni presegel zneska, s katerim bi izgubil pravico do najvišje splošne olajšave. Spomnimo, delavci z okrog 600 evri plače so morali zaradi tega doplačevati astronomske zneske.

Pokojnina našega bralca pa je tudi tako nizka, da zanjo ne bi bilo treba plačati dohodnine. Kot so nam pojasnili na finančni upravi, se namreč upokojencem prizna še olajšava v višini 13,5 odstotka odmerjene dohodnine, tako da tudi upokojenci, ki imajo tisoč evrov pokojnine, ne plačajo dohodnine. 

Na slabšem, če se upokojiš med letom

Zapletlo pa se je, ker se je naš bralec upokojil šele konec leta, tako da ni bil upokojen celo leto. Pri izplačilu pokojnine se mu je tako upoštevala olajšava v višini 13,5 odstotka odmerjene pokojnine, kar pomeni, da mu dohodnine ni bilo treba plačati. 

Pri letni odmeri dohodnine pa se mu olajšava upošteva le v tolikšnem deležu, kot je delež izplačanih pokojnin v skupnih prihodkih celotnega leta. V konkretnem primeru bi bila pri dva tisoč evrih skupaj prejete pokojnine olajšava 270 evrov, a pokojnine so le četrtina vseh njegovih prihodkov v lanskem letu, zato se upošteva tudi le četrtina olajšave, torej le 65 evrov. Če bi bil tako dobljeni znesek višji od 270 evrov (če bi bil večji del leta v pokoju), se upošteva olajšava 270 evrov. 

Od nadomestila za brezposlenost in pokojnine mora tako doplačati še 65 evrov dohodnine. Prihodnje leto, ko bo celo leto upokojenec, dohodnine ne bo plačeval in mu je ne bi bilo treba, tudi če bi imel 400 evrov višjo pokojnino. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • maresem 14:09 23.avgust 2018.

    Butalska država, ki jo vodi mafija.

  • Onlytime 11:36 26.julij 2017.

    Za odmero dohodnine obstajajo pravila, ki so za vse enaka.

  • Pepe007 10:20 26.april 2017.

    Spodaj omenjajo drugo Švico. Zato rabiš sposobne politike in žal tudi sposobne državljane. Take, ki bi bili denimo sposobni enkrat letno plačati svoje obveznosti tudi, če ne bi bilo akontacij med letom. Torej za davke prihraniti del denarja. Marsikje po ...prikaži več svetu je tako in ljudje to znajo in ne jokajo po medijih.