Slovenija
57 ogledov

Na zavodu za zaposlovanje sto sester

Darinka Klemenc. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Medicinske sestre. Preveč šol ter premalo mentorjev, mest za pripravništvo in zaposlitev.

"Med iskalci zaposlitve je še vedno veliko diplomiranih medicinskih sester. Na zavodu jih je približno sto, čeprav prvih diplomantov z zadnjih ustanovljenih visokih šol za zdravstvo še ni na tržišču," pred svetovnim dnevom medicinskih sester opozarja predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Darinka Klemenc.

Poklic medicinskih sester pa vse pogosteje opravljajo moški, pred svetovnim dnevom medicinskih sester ugotavljajo na statističnem uradu. Pred desetimi leti je poklic opravljalo skoraj osem odstotkov moških, leta 2010 pa skoraj 12 odstotkov. Plača žensk v tem poklicu pa je bila leta 2009 za 2,5 odstotka nižja od plače njihovih poklicnih kolegov.

Že lani je opozarjala na pretirano ustanavljanje šol, ki imajo zaradi številčnosti težave z iskanjem nosilcev predmetov in  kakovostnih mentorjev v kliničnih okoljih. "Študenti morajo sami iskati mesta za izvajanje kliničnih vaj, pacienti so oblegani s strani šolajočih," pravi.

Ob tem pa vodstvo zdravstvenih zavodov ob 20- do 30-odstotnem pomanjkanju medicinskih sester v bolnišnicah po njenih besedah ne zaposluje dovolj. "Ljudje so utrujeni, izgoreli, populacija medicinskih sester se stara, medosebni odnosi poslabšujejo," razlaga Darinka Klemenc.


Poleg prevelikega števila diplomantov opozarja tudi na vse več dijakov srednjih zdravstvenih šol, ki težko najdejo mesto za pripravništvo in zaposlitev. “Naših priporočil glede zmanjšanja vpisa nihče ne upošteva,” toži. Pobudo so po njenih besedah poslali tako na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo kot na ministrstvo za šolstvo in šport. Dodaja, da Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) kljub večletnim prošnjam še vedno ni naredil projekcije izračuna kadrov za deset, dvajset let. "Dokončali jo bomo predvidoma do konca leta," so nam obljubili na IVZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.