Slovenija
1430 ogledov

Na Zdravniški zbornici jezni na RTV, to jim očitajo

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
"Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija je v primerljivem primeru spomladi že ocenila, da ravnanje enega od uredništev ni bilo premišljeno v primeru, ko je komentiranje zdravstvenega vidika epidemije covida-19 omogočilo gostji, ki ni zdravnica, ki nima medicinskega znanja, ki na področju ohranjanja zdravja ne deluje na podlagi znanstvenih spoznanj in strokovno preverjenih metod."

Na Zdravniški zbornici Slovenije so po objavi intervjuja s sociologom Tomažem Mastnakom, ki je za TV Slovenija med drugim dejal, da cepiva mRNK sploh niso cepiva, temveč genski inženiring, na varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev naslovili javno pismo.

"Čeprav epidemija v želji po čim bolj normalnem življenju počasi izginja z naslovnic medijev, na žalost še ni končana. Še več, v zadnjih dneh se stopnjuje, delta sev izbira med vse mlajšimi. Trenutno imamo hospitaliziranega 34 let starega bolnika ter 39 let starega v enoti intenzivne terapije, pred nekaj dnevi sta v Sloveniji umrla 35-letni in 41-letni moški," so uvodoma pojasnili.

Dejali so, da se v Sloveniji trenutno s covidom-19 v bolnišnicah zdravi kar štirikrat več oseb kot na Danskem, kjer je cepljenih kar 85 odstotkov prebivalcev - Slovenija je od tega odstotka precepljenosti še zelo daleč -, večina Dancev pa je cepljenih prav s cepivi na bazi mRNK.

"Cepiva mRNK ne vstopajo v celično jedro in nimajo stika s človekovimi geni"

"Cepiva mRNK so bila v kliničnih raziskavah uporabljena pri več deset tisoč ljudeh. V svetu je bilo po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije uporabljenih več kot šest milijard odmerkov cepiva, največji delež zavzemajo mRNK-cepiva. Cepiva mRNK ne vstopajo v celično jedro in nimajo stika s človekovimi geni. Kljub zaščiti z maščobnim ovojem v cepivu razpadejo v nekaj dneh, v nekaj tednih pa razpadejo tako imenovane koničaste beljakovine, ki nastanejo na podlagi mRNK v cepivu. Tisto, kar ostane, je, tako kot pri drugih cepivih, imunski odgovor," so zapisali. 

Zatrdili so, da nikoli niso zanikali neželenih učinkov, temveč so ljudi opozarjali in svetovali, kdaj je potrebna zdravniška pomoč, o njih tudi "redno obveščamo in opozarjamo strokovno in laično javnost". Prepričani so, da sta zaupanje in empatija ključna v času, ko svet pretresata na videz neskončna epidemija in infodemija.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev je podoben primer že obravnavala

"V nedavni oddaji Intervju na TV Slovenija je gost (sociolog, raziskovalec, predavatelj in publicist) izražal stališča o varnosti in učinkovitosti cepljenja, ki ga je primerjal z genskim inženiringom. Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija je v primerljivem primeru spomladi že ocenila, da ravnanje enega od uredništev ni bilo premišljeno v primeru, ko je komentiranje zdravstvenega vidika epidemije covida-19 omogočilo gostji, ki ni zdravnica, ki nima medicinskega znanja, ki na področju ohranjanja zdravja ne deluje na podlagi znanstvenih spoznanj in strokovno preverjenih metod. Prav tako je opozorila, da intervju ni primeren žanr za podajanje polemičnih in skeptičnih stališč o javnem zdravju," so spomnili javno radiotelevizijo.

Očitali so jim, da so njene nasvete spet preslišali. "Kljub trudu, ki je bil v času epidemije vložen v strokovne razlage o nevarnostih virusa SARS-CoV-2, o možnostih zdravljenja in preventivi, še posebej o pomenu cepljenja, se v delu javnosti tako vrstijo izrazi nezaupanja in vedno pogosteje tudi napadi na zdravnike in ostale člane zdravstvenega tima. Stopnjevanje napetosti v tej dolgi, predolgi epidemiji se odraža tudi v konfliktih pri iskanju zdravstvene pomoči. Pogosto se kot glavnega krivca za epidemijo namesto virusa prikazuje ljudi, ki na terenu nesebično sodelujejo pri zmanjševanju njenih posledic. Glavni krivec je nevidni virus, ki se neopazno širi med nami. V Zdravniški zbornici Slovenije smo prepričani, da si lahko družba pomaga s povezovanjem in zagotavljanjem pravih in resničnih informacij, ne pa zmede, ki jo ustvarjajo strokovnjaki, ki to niso."

Zato so pozvali medije, naj skrbijo za objavo pravih in resničnih informacij. Celotno pismo si lahko preberete na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
 • Avatar stoychi
  stoychi 09:22 20.oktober 2021.

  ta video bo marsikomu odprl oči. Prepričan sem, da so ga videli Pahor Janša, Poklukar, Krek, Beovićeva, Kacin, Zupančičeva, Štrukelj, Fafangel in ostali k. odločevalci ; https://www.bitchute.com/video/H2G11bFCnXAI/

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 13:56 19.oktober 2021.

  Kaj bi šele mi državljani lahko očitali zdravniški zbornici, pa je žal tule komentiranje omejeno s številom znakov...In ni važno, kdo komentira na RTV, važno je, da govori resnico, ki pa je s strani stroke dokazano NI !!!

 • Avatar Leon
  Leon 13:24 19.oktober 2021.

  Na Zdravniški zbornici jezni na RTV jim očitajo.....kar je omenil PRINC TEME v vsakodnevnem momljanju pred mikrofonom . RTVS je potrebno podrediti janšizmu .