Slovenija
11 ogledov

Na "zelence" le še z urbano

Polnenje urbane Žurnal24 main
Od začetka maja na ljubljanskih "zelencih" ne bo več mogoče plačevati z gotovino. Urbana je namreč od danes dosegljiva 24 ur na dan tudi na parkomatih.

 

Razlog, da se ukinja gotovinsko plačevanje voženj z mestnim avtobusom, pa je tudi v težjem nadzoru. Kontrolorji na mestnih avtobusih so namreč opazili, da potniki, ki nimajo vrednostne Urbane ali veljavne terminske Urbane, ob kontroli izjavijo, da so voznino poravnali z gotovino.

Zaradi tega so se v LPP odločili, da z 10. majem ukinejo možnost gotovinskega plačevanja na mestnih avtobusih.

 

Nakup kartice na Urbanomatu, kjer so uporabniki do sedaj kartice polnili, omogočajo podajalci kartic, ki so vgrajeni v avtomate. Uporabnik jo lahko plača z gotovino, bančno oziroma kreditno kartico ali z Moneto. Cena je enaka kot na ostalih prodajnih mestih, in sicer dva evra.

Stroški dobave in montaže podajalcev kartic so znašali dobrih 40 tisoč evrov, ki jih je ljubljanska občina zagotovila v letošnjem proračunu, dela pa je izvedlo podjetje Ultra.

Kot so sporočili iz LPP, se je število voženj, ki jih uporabniki plačujejo z gotovino, z uvedbo Urbane zmanjšalo zaradi uvedenega 90-minutnega brezplačnega prestopanja. Izkušnje sodobnih plačilnih sistemov v javnem prevozu v drugih evropskih mestih po njihovih navedbah kažejo, da mesta ukinjajo plačevanje z gotovino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.