Slovenija
57 ogledov

Nabiral gobe, našel medveda

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Pri nedeljskem napadu medveda na vaščana Hrustovega je šlo za splet okoliščin, pravijo na Zavodu za gozdove Slovenije. Moški je nabiral gobe, pri tem pa medvedu praktično stopil na glavo.

"Moški je med gobarjenjem medvedu praktično stopil na glavo, medved pa je planil pokonci," je pojasnil Marko Jonozovič z Zavoda za gozdove Slovenije. Gre sicer za neagresivnega medveda, a na zavodu kljub temu priporočajo previdnost pri zahajanju v naravo.

Jonozovič svetuje, naj bodo ljudje previdni pri zahajanju v naravo, zlasti pri medvedkah z mladiči. Tisti, ki zahajajo v gozd, naj ravnajo "naravi prijazno" – sicer naj dajo vedeti, da so tam, vendar pa naj ne vpijejo in naj ne nosijo s seboj radia. Prav tako naj po morebitnih piknikih pospravijo smeti za seboj, psi pa naj bodo na povodcih.

Napad se je zgodil v nedeljo okoli 11. ure približno 300 metrov od stanovanjske hiše. 45-letnika, ki ga je medved ugriznil v nogo, so z lažjimi poškodbami prepeljali na urgenco.

Šlo je "res za čisto naključje"
Jonozovič, sicer vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo na Zavodu za gozdove Slovenije in tudi koordinator intervencijske skupine za težave z velikimi zvermi, je še povedal, da je šlo pri nedeljskem napadu "res za čisto naključje". Pojasnil je, da je moški v gozdu iskal gobe, ki že rastejo v tem času, tako imenovane smrčke, in pri tem stopil v gosto podrastje. "Medvedu je praktično stopil na glavo. Medved je bil tam na dnevnem ležišču, in ko je planil pokonci, je planil direktno na človeka," je dejal.

Ni bil agresiven
Po besedah Jonozoviča je šlo preprosto za splet nerodnih okoliščin. Medved tudi sicer ni kazal nikakršnih znakov agresivnega vedenja, zato so se na zavodu odločili, da bodo za zdaj zgolj spremljali situacijo. Po njihovih ocenah gre za mlajšega, srednje velikega medveda.

Medvedje že na prostem
Tudi zaradi toplejšega vremena je v zadnjih dneh po besedah Jonozoviča večina medvedov že zunaj. "Le nekatere medvedke, ki so letos pozimi polegle mladiče, so še v brlogih, nekatere pa so tudi že zunaj," je še dejal Jonozovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.