Slovenija
23 ogledov

Nabirali so se 40 let

Poleg onesnaženega podzemlja so na Kočevskem velik problem številna odlagališča Žurnal24 main
Brezna. Ne okoljski ne občinski inšpektorji ne vedo, kdaj bo sanacija.

“Za zdaj nimam informacij, kdaj se bo začela sanacija brezen pod Križem pri Starem Bregu in pri Golobji jami,” pravi Janko Kalinič, inšpektor Občine Kočevje.

Trenutno čakajo na podatke, kakšni odpadki so v breznih. Na površju so po njegovih besedah avtomobilske gume in razni deli vozil, odpadki pa so se nabirali tudi 40 let.

“Občina bo pri sanaciji pomagala v okviru finančnih zmožnosti in pristojnosti,” pojasnjuje in dodaja, da je za tovrstna odlagališča pristojen okoljski, morda tudi kmetijski inšpektor.

Na Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor pojasnjujejo, da gre za zahteven projekt, ki je v pristojnosti države in lokalne skupnosti, zato termina njegove realizacije še ne morejo napovedati, smo pisali.

Nevarna tudi gnojevka
Tina Kotnik, koordinatorica akcije Očistimo Kočevje 2011, pa ob onesnaženih breznih opozarja na pogosto zlivanje gnojevke v tamkajšnje vrtače.

“Zlivanje gnojevke na nekmetijska zemljišča je prepovedano,” pravijo na okoljskem ministrstvu. Tako početje je po njihovih besedah še posebno nevarno v kraških jamah, “saj gnojevka hitro in brez kakršnegakoli precejanja pride v podzemno vodo in s tem ogrozi vire pitne vode”.

Nadzor nad uporabo gnojevke in sankcioniranje ob morebitnem neprimernem zlivanju sta v pristojnosti kmetijskih inšpektorjev, pravijo okoljski inšpektorji. Če so v naravnem okolju odloženi komunalni odpadki, je za obravnavo po njihovih besedah pristojen občinski inšpektor, za preostale odpadke pa okoljski.

Če opazite nezakonito odlaganje odpadkov, lahko o tem obvestite tudi policiste; ti so lani obravnavali 25 kaznivih dejanj zoper okolje, prostor in naravne dobrine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.