Slovenija
25 ogledov

Nabrali več kot 4 milijone evrov

Žale Saša Despot
Davčna in carinska uprava sta v državno blagajno prinesli več kot štiri milijone evrov. Decembra bodo pod drobnogled vzeli božično-novoletne sejme in stojnice ter decembrske prireditve.

Ekipe davčne (Durs) in carinske (Curs) uprave so od 1. julija opravljale poostren nadzor nad gotovinskim poslovanjem. Pri tem so naleteli na številne kršitve, med katerimi velja izpostaviti neizdajanje računov, izdajanje večkratnih kopij istega originalnega računa, nepravilno ugotovljeno stopnjo za DDV, prirejanje prometa pa tudi brisanje ali popravljanje postavk na računih.

Zavezanci, ki so ročno prilagajali promet, v iztržke in prihodke ne zajamejo prometa po vseh registrskih blagajnah in po vseh enotah, v iztržke in prihodke ne zajamejo določenih dni, že izkazan promet stornirajo ter ovirajo postopke.

Glob za več kot štiri milijone

Do zdaj so ugotovili že 20 primerov spreminjanja in brisanja računov. Izrekli so za 760 tisoč evrov glob, in sicer 12 pravnim osebam, pri čemer je minimalna globa znašala 50 tisoč evrov, in osmim samostojnim podjetnikom posameznikom, pri čemer je minimalna globa znašala 20 tisoč evrov. V 16 primerih so uporabili pooblastila prepovedi opravljanja dejavnosti.

Izdali so tudi 384 odločb o prekršku, s katerimi je bilo izrečeno za 493.800 evrov glob in 2.613 plačilnih nalogov, s katerimi je bilo izrečeno za 2.924.800 evrov glob. Skupno so tako izrekli za 4.178.600 evrov kazni.

V enem dnevu prigoljufal 760,25 evra

Med preverjanjem so naleteli na zavezanca, ki je z računalniškim programom brisal in prilagajal zapise, shranjene v računalniški blagajni. Po podatkih iz predloženih datotek, na osnovi katerih so bili sestavljeni dnevni zaključki, je izbrisal tri od šestih postavk na računu, kar je bilo razvidno iz fotografije računa.


Inšpektorji so med pregledom zahtevali kopije vseh izdanih računov iz dneva, ko so opravljali preiskavo. Izkazalo se je, da je zavezanec v 32 primerih na posameznem izdanem računu brisal več kot 50 odstotkov vrednosti zneska. Razlika med podatki dejansko izdanih računov in podatki, predloženimi v datoteke na tisti dan, je bila 760,25 evra, kar predstavlja več kot 30 odstotkov brisanega prometa na dan. Zavezanca so oglobili s 50 tisoč evri.

Povečano število prijav

Odzivi in sodelovanje obiskanih zavezancev so bili večinoma pozitivni, predvsem so zavezanci z odobravanjem sprejeli preventivno delovanje (informiranje, najava poznejših nadzorov) namesto neposrednih pregledov s kaznovanjem.

V primerjavi z istim obdobjem lani se je število prijav nepravilnosti povečalo za več kot sto odstotkov. Do danes so prejeli 11.700 prijav, lani v istem obdobju pa 4.209. Povečalo se je tudi število samoprijav. Do konca oktobra so jih prejeli 14.378, kar znese 14,1 milijona evrov, medtem ko jih je bilo lani v vsem letu oddanih 14.509 v skupni višini 13,8 milijona evrov.

Decembra bodo pod drobnogled vzeli božično-novoletne sejme in stojnice ter decembrske prireditve.

Komentarjev 7
  • maresem 18:32 27.november 2013.

    Pravilno se dela... le tako naprej. če moram jaz vsak cent plačat, naj pa še ostali, ki so do zdaj na veliko goljufali!!!

  • Johan Spohan 16:35 27.november 2013.

    Tisti ki so pa dolžni ali pa utajili miljone pa so zaščiteni

  • privat 16:16 27.november 2013.

    koliko pa en politik ali župan dobi za par miljonov ukradenega denarja kazni?? ah on je verjetno prijatelj od prijateljev..