Slovenija
18 ogledov

Načelo pravičnosti je v novem predlogu

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je sporočil, da državi vztrajata pri Žurnal24 main
Evropski komisar Rehn je predstavil po nekaterih navedbah nov, po nekaterih pa nekoliko spremenjen predlog, o katerem se bosta zdaj državi posvetovali doma.

V Luksemburgu je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU potekal nov krog pogovorov o predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna za način reševanja vprašanja meje in zastoja Hrvaške v pogajanjih z EU s predsedujočim triom EU ter zunanjima ministroma Slovenije in Hrvaške. Po koncu pogovorov v Luksemburgu je vodja hrvaške diplomacije Gordan Jandroković rezultat današnjih pogovorov ocenil "nič:nič". "Na sestanku nismo prišli do rešitve, ki bi rešila vprašanje meje in odblokirala hrvaška pogajanja, ker sta obe strani ostali pri svojih stališčih," je povedal.

 
 

Država, ki spoštuje mednarodno pravo, bo sprejeta tudi v mednarodnih komunikacijah. Spor, ki ga je sprožila Slovenija, je dvostransko vprašanje med Slovenijo in Hrvaško, ki ga je treba ločiti od hrvaških pogajanj z EU. Če se tega vprašanja ne da urediti s pogajanji in dogovorom med dvema državama, je edina rešitev mednarodna arbitraža.

hrvaški predsednik Stipe Mesić

 
Načelo pravičnosti pri razreševanju mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško, ki ga zahteva Slovenija, je vsebinsko zaobjeto v novem predlogu Evropske komisije. Vendar je treba gledati predlog sporazuma v celoti, saj je v novem predlogu spremenjenih več členov, je v Odmevih na TV Slovenija povedal slovenski zunanji minister Samuel Žbogar .

Jandroković je Rehnov dopolnjen predlog predstavil kot "neka ustvarjalna razmišljanja" . "Dogovorili smo se, da pogovore o tem nadaljujemo v prihodnjih dneh in poskušamo najti rešitev v evropskem duhu v skladu z evropskimi načeli pred ali med Evropskim svetom ta četrtek in petek," je povedal.

Posvetovanja na obeh straneh
V novem predlogu komisarja Rehna so upoštevani nekateri predlogi, ki jih je dala slovenska stran, v njem je določen napredek, je po koncu pogovorov o Hrvaški povedal Žbogar. Zdaj sledijo posvetovanja doma in predvidoma novi pogovori ob robu vrha EU ta teden, je še dejal. "Slovenija si seveda prizadeva najti rešitev. Veseli nas, da se proces nadaljuje, da se pogajanja za rešitev nadaljujejo," je poudaril minister.

Predlog bodo po Žbogarjevih besedah podrobno preučili ter se o njem posvetovati s pravniki, političnimi strankami, vlado in državnim zborom doma. "Šele po teh posvetovanjih bomo lahko dali neko končno oceno," je dejal minister Žbogar.

Rehn je o pogovorih o načinu reševanja vprašanja meje in zastoja Hrvaške na poti v EU v Luksemburgu menil, da obstajajo "vsi elementi za rešitev tega v okviru Evropskega sveta" . "Naša produktivnost bi lahko bila boljša, ampak tako vsaj opravljamo zelo temeljito delo," je dodal.

 

Brez načela pravičnosti

Po poročanju Pop TV nov predlog za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje komisarja Rehna ne upošteva glavnih zahtev Slovenije. Med drugim med njimi naj ne bi bilo načela pravičnosti, prav tako pa bi se vprašanje kopenske in morske meje ter teritorialnega dostopa do odprtega morja reševali ločeno.

Predlog za slovensko politiko nesprejemljiv, pa tudi zadovoljiv
Premier Borut Pahor je izrazil načelno zadovoljstvo, ker je komisar Rehn dopolnil predlog za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje. Kot je povedal, je Rehn sprejel nekatere, po njegovem mnenju pomembne slovenske predloge. Za oceno, ali je dokument sprejemljiv, pa je še prezgodaj, je dejal Pahor. "Treba bo zdaj zelo natančno preučiti besedilo tega dokumenta," je povedal ter poudaril, da "ni nepomembno, kako se bo odločila sosednja država, ali bo zanjo sploh sprejemljiv kakšen popravek ali ne".

Predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je sporočila, da z vsebino predloga na vladi še niso seznanjeni, da pa je ta, če upošteva amandmaje Slovenije, zagotovo korak naprej. Predsednika SNS Zmago Jelinčič in SLS Radovan Žerjav sta sicer današnji Rehnov predlog že označila za nesprejemljiv za Slovenijo, medtem ko je poslanec Zaresa in predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Ivo Vajgl dejal, da je Rehn očitno presodil, da večini slovenskih predlogov trenutno ne more ustreči. Predsednik SDS Janez Janša je nakazal, da če zadnji predlog evropskega komisarja ne vsebuje načela pravičnosti in možnosti stika Slovenije z odprtim morjem, potem ga SDS ne bo podprla.

Rehn je pred današnjimi pogovori optimistično dejal, da bodo poskusili odpraviti razloge za zastoj hrvaških vstopnih pogajanj. © BOBO

 
Hrvaška čaka Slovenijo
Žbogar se je v Luksemburgu ob robu Evropskega sveta zunanjih ministrov najprej ločeno sestal s komisarjem Rehnom, nato pa še s hrvaškim kolegom Jandrokovićem in komisarjem skupaj. "Kot veste, se je zjutraj sestal trio EU, ki je podprl nov predlog komisarja Rehna in o tem predlogu, teh novih idejah smo se tudi pogovarjali z ministrom in s komisarjem," je povedal minister Žbogar. "V tem predlogu so upoštevani nekateri predlogi, ki jih je dala slovenska stran," je poudaril.

O odzivih doma na ta nov predlog pa bo trojica predvidoma spet govorila ob robu vrha EU ta četrtek in petek v Bruslju. "Predvideno je, da bi se s komisarjem in ministrom Jandrokovićem znova sestali ob robu Evropskega sveta, da bi videli, kakšni so odzivi doma na te nove ideje, na ta nov predlog," je pojasnil minister.

Hrvaški minister Jandroković pa upa, da bodo v prihodnjih dneh lahko našli rešitev, ki bo deblokirala hrvaška pogajanja. Na vprašanje, kaj je še potrebno za to, pa je odgovoril: "Mi smo sprejeli zadnji predlog komisarja Rehna in če tudi slovenska stran sprejme ta zadnji predlog, to pomeni, da lahko nadaljujemo naša pogajanja."

 

Trenutek resnice še traja

Komisar Rehn je ob prihodu na zasedanje dejal, da je "zdaj resnično napočil trenutek resnice". Na vprašanje, kaj je zdaj ta resnica, pa je po koncu pogovorov odgovoril: "Če sem popolnoma resnicoljuben, ta trenutek še traja."

Trio za nadaljevanje pogajanj
"Trio EU je izrazil nadaljnjo in nedvoumno podporo nadaljevanju pristopnih pogajanj s Hrvaško. Najpomembneje je, da se rešitev najde pred prihajajočim Evropskim svetom in vse vpletene strani bi si morale čim bolj prizadevati, da to dosežejo,"
so povedali diplomatski viri pri EU v Luksemburgu po koncu srečanja predsedujočega tria EU z evropskim komisarjem za širitev Rehnom.

Viri pri češkem predsedstvu EU so poudarili, da "predsedstvo še naprej načrtuje pripravo pogajalske konference s Hrvaško 26. junija" . Ni pa jasno, ali so pripravljeni konferenco izvesti, tudi če na njej ne bo mogoče odpreti ali zapreti novih poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU. Zasedanje Evropskega sveta, voditeljev držav in vlad članic EU bo ta četrtek in petek v Bruslju.

Slovenski minister je tudi menil, da je realno, da bi Hrvaška še ta mesec odprla ali zaprla nova poglavja v pogajanjih z EU. "Realno je še, to je naslednji petek, je pa zelo tesna časovnica," je dejal. "Odvisno, kaj bo danes prišlo na mizo," je dodal minister.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.