Slovenija
34 ogledov

"Nacionalna erozija Krasa"

Robert Rogič iz CI Kras pravi, da je na Krasu in Primorskem kupilo nepremičnine Žurnal24 main
Priseljevanje Italijanov. Slovenija naj zaprosi za zaščitno klavzulo.

“Za uporabo splošne zaščitne klavzule lahko Slovenija zaprosi le do 1. maja,” so včeraj opozorili v Civilni iniciativi (CI) Za Primorsko in CI Kras.

Zaradi velikega priseljevanja Italijanov, ki si lahko privoščijo nakup parcel, se namreč “dogaja postopno prostorsko opustošenje in dolgoročna nacionalna erozija Krasa”.

Za zaščitne ukrepe
V CI so prepričani, da bi lahko večino težav preprečili, če bi Slovenija sprožila postopek za sprejetje zaščitnih ukrepov v zvezi s trgom nepremičnin pri Evropski komisiji, podobno kot je Danska dosegla zaščito južnega ozemlja pred nakupi državljanov Nemčije.

“Poitalijančevanje”
Na nevarnost razprodaje slovenske zemlje so opozorili že ob vstopu Slovenije v EU, ko se je sprostil trg nepremičnin.

“Kraške vasi po odprtju meje znova postajajo zaledje Trsta, saj je za italijanski standard pri nas življenje kakovostno, udobno in predvsem cenovno ugodno,” so ugotavljali.

Ob tem opozarjajo na uničevanje naravne in kulturne kraške krajine zaradi širokih zazidljivih območij okrog vasi, skrbi pa jih tudi, da se italijanski priseljenci jezikovno ne prilagajajo okolju, temveč se dogaja obratno.

Zahteve vladi
CI sta zato včeraj vladi poslali javno pismo z odločnimi zahtevami, naj končno ukrepa, poskrbi za objavo podatkov nakupov nepremičnin na ravni občin po državljanstvih, mladim avtohtonim prebivalcem na ogroženih območjih s primernimi ukrepi olajša ureditev stanovanjske problematike in skladno z zakonom zagotovi javno rabo slovenskega jezika, vse kršitve pa 
sankcionira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.