Slovenija
23 ogledov

Načrt reševanja Merkurja

“Sem stoodstoten,” je Pesjak (desno), začasni prvi mož Merkurja, včeraj optimist Žurnal24 main
Prisilna poravnava. Domače banke bodo dale svežih 40 milijonov evrov.

Dogovor. Upniki Merkurja naj bi za okoli 85 milijonov evrov terjatve spremenili v lastniške deleže in postali okoli 60-odstotni lastniki družbe. Za tiste, ki se za to ne bi odločili, pa je po včeraj sprejetem in na sodišče vloženem načrtu finančnega prestrukturiranja predvideno, da bodo njihove terjatve v naslednjih petih letih poplačane v višini 60 odstotkov.

Poleg tega bodo, je potrdil začasni predsednik uprave Blaž Pesjak, banke Merkurju reprogramirale večji del posojil, saj jih ta trenutno ni sposobna plačevati. Odplačevati jih bo začela po letu 2015.

Kadrovanje in lastniški model
Nadzorni svet. O novem prvem možu niso govorili. Neuradni viri potrjujejo, da bo Pesjaka, ko bodo končana pogajanja z bankirji, zamenjal član, ki je močnejši v prodaji in poslu. Sava, lastnica Merkurja, pa je nasprotovala ceni, po kateri bodo upniki dobili delnice. Prav to namreč določa, za koliko se bo zmanjšal lastniški delež obstoječih lastnikov.

Denar za plače je
Pesjak je povedal, da do 15. novembra na računu pričakujejo svežih 40 milijonov evrov. Gre za sindicirano posojilo, ki naj bi ga dale NLB, NKBM, Abanka, Banka Koper in Gorenjska banka.

Kot sta potrdila tako Pesjak kot prvi nadzornik Matevž Slapničar, so pri reševanju družbe veliko bolj kooperativne domače banke. Za tuje – z izjemo Hypo banke – pa še ni jasno, ali bodo sploh podprle prisilno poravnavo. Kljub temu oba, ki sta včeraj po seji nadzornikov stopila pred medije, verjameta in zagotavljata, da se bo Merkurju uspelo izogniti stečaju. Bodo pa postopki dolgotrajni (večmesečni) in se še vedno lahko zaplete.

Pesjak je včeraj potrdil, da denar za izplačila plač imajo, s posojilom pa jim bo uspelo poplačati dobavitelje in znova napolniti police do decembra, ko običajno prodajo največ. Zanikal je, da bi se veliki domači dobavitelji zaradi razmer umikali s polic.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.