Slovenija
25 ogledov

"Načrt upravljanja je nujen"

Oblikovalca Dušan Grobovšek in Silvija Černe sta zasnovala nov in prepoznaven zn Žurnal24 main
TNP. Načrt upravljanja Triglavskega narodnega parka v dobrem letu. Nova celostna grafična podoba.

Bled. “To bo osrednja naloga zavoda v naslednjem letu in pol. Načrt je nujen, kajti z njim določamo tudi varstvene in razvojne usmeritve, ki so zelo pomembne za ljudi, ki živijo v parku,” je o pripravi načrta upravljanja Triglavskega narodnega parka (TNP) dejal Martin Šolar, direktor javnega zavoda TNP.

Upravljalski načrt – sprejet mora biti do 15. julija 2012 – bo nadgradil letos sprejeti zakon o TNP, ki je določil tri varstvena območja. Območje, kjer živijo lokalni prebivalci, je vključeno v tretje varstveno območje, kjer je varstveni režim najblažji, ljudje, ki živijo v parku, pa imajo prednost pri različnih razpisih. Javni zavod TNP prihodnje leto računa na 1,8 milijona evrov državnega denarja, kar je za okoli pol milijona evrov več kot letos, od domačih in mednarodnih projektov pa si obetajo dobrih 800 tisoč evrov.

Srečanje nadzornikov
Zavod bo od 20. do 23. januarja gostitelj srečanja parkovnih nadzornikov zavarovanih območij v Alpah. Pričakujejo okoli 300 udeležencev, ki se bodo v Info središču Triglavska roža na Bledu udeležili strokovnega posveta o dobrih praksah ohranjanja narave, izboljšanju življenjskih pogojev lokalnega prebivalstva in razbremenitvi prometa alpskega prostora, v tekmovalnem delu pa se bodo pomerili v turnosmučarskem vzponu in veleslalomu na Voglu ter v teku na smučeh na Pokljuki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.