Slovenija
11 ogledov

Načrti za četrt stoletja

Statutarno pravna komisija mestnega sveta je ugotovila, da postopkovnih nepravil Žurnal24 main
Prostorski načrti. Soglasja v zadnjem trenutku. Obljuba o nižji ceni zemljišč brez velike podpore.

Mestni opoziciji včeraj ni uspelo prestaviti sprejemanja strateškega in izvedbenega načrta na eno od jesenski sej, čeprav je mestna uprava šele včeraj zjutraj prejela sklep Ministrstva za okolje in prostor o usklajenosti načrtov z mnenji državnih nosilcev urejanja prostora.

Odločanje tik pred zdajci
Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) je opozoril, da gradivo ni primerno za obravnavo, kar naj bi dokazovala množica amandmajev, ki so jih svetniki prejeli šele v petek zvečer. V obrazložitvi glasu so na prejem ključnih dokumentov za odločanje tik pred zdajci opozorili tudi drugi svetniki. Sprejemu so nasprotovali tudi zaradi domnev o spornosti sprememb namembnosti zemljišč. Da je proti strateškemu delu načrta, ker je postal »dokument različnih interesov in želja« je dejal Ignac Polajnar (NSi). Metka Tekavčič (SD) pa je opozorila, da ji je žal, da se tako pomemben dokument sprejema v takšnih okoliščinah in ga zato, kljub vsem naporom vloženih vanj, ni mogla podpreti.

Pri sprejemanju izvedbenega prostorskega načrta so mestni svetniki SDS dvorano zapustili »zaradi vseh dilem«, kot je dejal Dimitrij Kovačič (SDS). "Če bi akt obravnavali septembra ali februarja, bi bile razprave podobne," pa je menil Slavko Slak (LDS). Ob Listi Zorana Jankovića je sicer po besedah župana Zorana Jankovića za načrta glasoval prav svetniški klub LDS in tudi samostojni mestni svetnik Janez Kopač.

Dokument mandata
Načrti, ki so jih v mestni upravi skupaj z dvesto sodelavci pripravljali tri leta in pol, bodo po besedah Jankovića spremenili v zazidljivih 570 hektarov zemljišč. To je za okoli 130 hektarjev manj kot so sprva načrtovali. Tomaž Souvan iz Ljubljanskega urbanističnega zavoda je povedal, da bo tako sprejem načrtov pripomogel k zniževanju cene nepremičnin. Gregor Istenič (SD) pa sicer opozoril tudi na to, da na javnih razgrnitvah ni videl niti enega institucionalnega investitorja, ki ima zemljišče, ki bo postalo zazidljivo. Pripravljavci pa po njegovem mnenju niso dovolj prisluhnili predlogom malih ljudi, ki so tam podajali svoje predloge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.